Търсене


Спанак Печат Е-мейл

ImageСпанакът (Spinacia) е род тревисти растения от семейството на ряпата - Amaranthaceae. Като листен зеленчук се отглежда Spinacia oleracea. Листата са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинова киселина) и PP. Освен това спанакът съдържа витамини К, Р, Е и микроелементи -калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е че не се разрушават при варене.
Родината на спанака е Азия (древната Персия, съвременен Иран). Диворастящи форми на спанакът се срещат и досега в Средна Азия и Иран и се използват за храна от местните жители. От там 200 години до н.е. е пренесен в Китай, но главно спанакът се е отглеждал в азиатските страни.
ImageМладите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и разбира се консервирани. Най полезни са разбира се пресните листа в суров вид – от тях се приготвят превъзходни салати и сокове. Сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт. Мийте спанакът непосредствено преди употреба защото измит се разваля бързо. Сокът от спанак е превъзходен натурален оцветител – придава на ястията наситен зелен цвят.
Спанакът запазва най-добре витаминното си съдържание, като се здушава с слънчогледово масло в захлупена тенджера. Практиката да се попарва спанакът в кипяща вода и след това да се изхвърля водата е погрешна, защото се губят много минерални водноразтворими соли и витамини. При топлинната Imageобработка спанакът не губи от хранителната си стойност, но съдържанието на витамин С намалява. Ето защо той не трябва да се преварява, а да се загрява само докато слабо омекне. Спанакът като най-богат зеленчук на лесно усвоими белтъчини, е ценна храна за човека и особено за децата и юношите. Лападът, лободата, киселецът и копривата по химичен състав са близки със спанака. Лападът е по-богат с витамин С и особено с каротин. Копривата по съдържание на калиеви и калциеви соли и витамини е два пъти по-богата от спанака.
Начин на приготвяне на сок от спанак. За сок се ползува цялото растение, като се отстраняват само повредените листа и коренчетата. Приготвя се както сока от марули, но сокът от спанак е по-гъст и търпи разреждане, затова за по-лесното Imageму пресоване към 2 чаши спаначена каша се прибавя 1 чаша вода.
Подходящи комбинации. Вкусът на спаначения сок се подобрява, ако се смеси със сок от кисело зеле или лимонов сок. Съчетава се добре със сокове от моркови, целина и магданоз.
Лечебни качества. Солите на желязото в спанака са в лесно усвоима форма и затова той се препоръчва при болни от малокръвие и общо изтощение. Пресният сок от спанак, лапад и коприва е особенно ценен за болни от анемия.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish