Търсене


Пиперки Печат Е-мейл

ImageВ българската кухня пиперките са основен зеленчук, който влиза в състава на почти всички ястия. Химичният им състав зависи от сорта и условията на отглеждане. Пиперките са богат източник на витамини, главно на витамин С и на каротин. Червените пиперки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените. Лютивите пиперки са по-богати на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини.
ImageПрепоръчително е пиперките да се използват в салатите пресни вместо печени, за да не се намалява съдържанието на витамин С, който е най-ценната им съставка. Пълнозърнест или ръжен хляб със сурови пресни пиперки и сирене или яйца е вкусна и полезна комбинация. Богатият и разнообразен химичен състав на пиперките ги прави много ценна храна както за здравия, така и за болния човек. Ето защо те се използват и в диетичното хранене. В прясно Imageсъстояние те се запазват обвити в хартия – всяка поотделно, наредени в щайги, които се поставят една върху друга в сухо и хладно помещение.
Начин на приготвяне на сок от пиперки. За получаване на пюре или сок се използват червени, зелени или жълти пиперки, като за целта е необходимо предварително да се разварят и след това пресоват. От 100 г чушки се получават около 58 мл сок.
Подходящи комбинации. Мътният пюреобразен пиперков сок е по-полезен от Imageбистрия, но вкусът му е по-неприемлив, поради което се препоръчва да се смесва с около 10 % доматен сок.
Лечебни качества. Сокът от червени пиперки е изключително богат на витамин С и затова се прилага при физическа и психическа слабост, умора, при възстановяване след прекарани инфекциозни заболявания.
Противопоказания. При дразнене на стомаха и дебелото черво се спира.
ImageImage

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish