Търсене


Морков Печат Е-мейл

ImageМорковите са ценен хранителен продукт. Съдържат от 10 до 12,2 % сухо вещество, от 0,3 до 0,8 % суров протеин, от 4,5 до 4,8 % захари. Съдържанието на захари се увеличава с узряването им. Морковите имат сравнително малко целулоза, от която в по-голямо количество се намира в сърцевината и в челото, а по-малко в кората. Това обаче не пречи те да се използват в диетичното хранене. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини и малко количество етерично масло. Те съдържат още калий, натрий, калций, хлор, фосфор, сяра, магнезий и микроелементите манган и мед. Морковите са ценен източник на витамини. Най-богати с каротин са морковите с интензивно червен или оранжев цвят. Установено е, че каротинът в тях се усвоява по-лесно и пълно, когато в храната има мазнини. Ето защо салатата от моркови трябва да се полива обилно с оливия. Морковите съдържат витамините В1, В2, В6 и сравнително малки количества витамин С и други витамини. Те съдържат много ферменти и други Imageдействени вещества. Морковите са много ценна зимна витаминозна храна. Пресният сок от моркови е особено полезен за бременните жени и кърмачета – засилва разтежа им и ги предпазва от простудни заболявания. На малките деца той може да се дава още на втория - третия месец, най-напред разреден с вода.
Начин на приготвяне на сок от моркови. Морковите се измиват с четка и сапун и обилно количество течаща вода. Остъргват се съвсем леко с нож и отново се измиват. Подсушават се и се настъргват на пластмасово ренде, след което се пресоват. При използване на сокоизтисквачка морковите се разрязват по дължина. От 100 г моркови се получават около 55 мл сок с оранжев цвят, леко сладникав вкус и приятен аромат. За получаване на сок са подходящи едрите, равномерно оцветени моркови (сорт Нантски).
Подходящи комбинации. Съчетава се с сок от ревен, кисело зеле, домати, спанак, пиперки, ябълки (в съотношение 1:2), с прибавки от мед, сметана, прясно или кисело мляко.
ImageЛечебни качества. Сокът от моркови намира извънредно широко приложение в диетичното лечение на много болестни състояния. Всекидневната му употреба засилва защитните сили на организма. Използва се за профилактика и лечение на зрителни смущения (т. нар. кокоша слепота), поради високото му съдържание на витамин А. Полезен е при физическа и психическа умора и при възстановяване след инфекциозни заболявания, при анемии и заболявания на лигавицата на стомаха и червата - гастрити, гастро-ентероколити и т. н. При камъни в бъбреците се препоръчва да се пие в продължение на няколко месеца 3 - 4 пъти на ден по 1 супена лъжица.
Противопоказания. Язвена болест в остра форма, изострени ентероколити, индивидуална непоносимост. Прекомерната употреба на сок от моркови може да доведе до жълтооранжево оцветяване на дланите и стъпалата. То изчезва, след като количеството се намали.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish