Търсене


Лук Печат Е-мейл

ImageЛукът е най-широко използваният зеленчук в нашата кухня. Той се употребява през пролетта зелен, а през цялата година – зрял. Луковицата на лука съдържа сухо вещество, суров протеин, от който по-голямата част са лесно усвоими белтъчини, минерални соли, витамин С, витамин В1, витамин В2. Зелените листа на лука са по-бедни на сухо вещество, но значително по-богати с витамин С. Лукът особено приет в суров вид, благоприятства храносмилането, като предизвиква по-обилно отделяне на стомашен сок и особено на солна Imageкиселина. В резултат на това приетата храна се смила и се усвоява по-добре. Солната киселина и етеричните масла, съдържащи фитонциди, с които е богат лукът, допринасят за унищожаването на вредните бактерии, попаднали в стомаха заедно с храната.
Лукът влиза в състава на почти всички български ястия и е основната част на яхниите и плакиите. Пресният лук през пролетта и през лятото и зрелият през зимата не трябва да липсва от нашата трапеза.
Начин на приготвяне на сок от лук. Лукът се почиства от външните люспи, Imageнарязва се и се пресова. Салатният лук е по-подходящ за приготвяне на сок от лютивия.
Подходящи комбинации. Лученият сок има остра миризма и се пие само в смес с други зеленчукови сокове, в малки количества.
Лечебни качества. Човек от най-дълбока древност е познавал профилактичните и лечебните свойства на лука, които се дължат на съдържащите се в него фитонициди. Установено е, че фитоницидите на лука убиват причинителите на Imageнай-опасните заболявания у човека – стафилококите, стрептококите, холерните, парахолерните и дизентерийните бактерии. Установено е още, че лукът намалява съдържанието на холестерина в кръвта и спира развитието на атеросклерозата. Лукът се използва при лечение на рахит, лимфните жлези, затлъстяване и някои кожни заболявания. Възбужда апетита, засилва отделянето на храносмилателни сокове, помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Затова се прилага при безапетитие, безсъние, Imageнамалена стомашна и жлъчна секреция, сърдечна слабост, при повишена склонност към съсирване на кръвта. При ухапване от насекоми (пчела, оса) натриването на ухапаното място с лук предпазва кожата от инфекция.
Противопоказания. Жлъчнокаменна болест с болкови кризи, гастрити с повишена киселинност.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish