Търсене


Основни видове чаши Печат Е-мейл

Коктейлна чаша (Cocktail glass) с вместимост от 100 до 160 мл за аперитивни, коктейлни напитки след вечеря.
Олд фешънд (Old fashioned) - ниска чаша с вместимост от 150 до 200 мл за напитки с много лед, дейзи, фикс. Позната е като най-подходяща чаша за сервиране на уиски.
Колинс (Collins) - висока чаша от 250 до 280 мл за дълги коктейли (с повече течност). Подходяща е за сервиране на коктейли тип крюшон и коблър.
Хайбол (Highball) - средновисока чаша от 200 до 280 мл за коктейли от категориите коблър, джулеп, студен пунш, фикс. Подходяща е за сервиране на млечни коктейли, морс, крюшон, фрапе, ег-ног.
Гоблит (Goblet) - чаша със столче от 200 до 280 мл за вода, фис, дълги коктейли, плодови и зеленчукови сокове - обикновено с украса от сметана или цели плодове (резенчета на ръба на чашата).
Сауър чаша (Sour glass) - висока чаша със столче от 160 до 230 мл за коктейли сауър. Подходяща е за шоколадово-кафеени коктейли, напитки с нес-кафе, нес-као, аперитиви, билково-лечебни питиета.
Бренди чаша (Ballon, Napoleon, Brandies) - чаша балон с вместимост от 120 до 500 мл. Позната е като най-подходяща чаша за сервиране на коняк.
Шери чаша (Cherry glass) - с вместимост от 80 до 130 мл за сладки вина и напитки.
Чаша за ликьор - чаша със столче с вместимост от 50 до 95 мл за ликьори и горчиви лечебни отвари.
Айриш кофи глас (Irish coffeglass) - за ирландско кафе и яйчни коктейли.
Шампански чаши (Champagne) - големи и малки за коктейли от категорията фис. Чаша за бяло вино със столче и издължен тумблер.
Чаша за червено вино със столче.
Пунш чаша (Punch glass) - от 50 до 300 мл за пунш, грог, лечебни билкови отвари и чайове.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish