Търсене


Специални млека Печат Е-мейл

Интерес представляват т. нар. специални млека, които се получават от пълноценно или обезмаслено мляко. С производството им се цели да се осигури по-продължително запазване и използуване в райони, отдалечени от мястото на получаването им.
Мляко на прах. Получава се посредством отнемане на вода от млякото, при което основните съставки достигат средно 97%.
Познати са следните видове млека: 
-  пълноценно мляко на прах, при което мазнините са изцяло запазени; 
-  обезмаслено мляко на прах с различна степен на отнета мазнина; 
-  мляко на блокчета, хлебчета, таблетки и др. - получава се от пълноценно или обезмаслено мляко и има същото приложение, както млякото на прах (в
сладкарството, за приготвяне на шоколади, бисквити и др.); този тип мляко е малко познат у нас.
Кондензирано мляко. Получава се от пълноценно или умерено обезмаслено мляко. Водното му съдържание не трябва да надвишава 26,5%. Приготвя се със или без захар. Опакова се и се стерилизира в подходящи съдове. Има вид на сиропирана маса с жълтозеленикав цвят. Когато му се добави вода в подходящо количество, получава естествения цвят па млякото. Необходимо е да се съхранява при температура, не по-висока от 20°С и не по ниска от 0°С. При минусови температури млякото замръзва и консистенцията му се променя необратимо.
Сгъстено мляко. Представлява кондензирано мляко без прибавка на захар. След добавянето па вода получава същите качества, както обикновеното мляко. Сгъстяването на млякото чрез изпаряване на водата не осигурява  продължително запазване.
Хомогенизирано мляко. Хомогенизираното мляко е специално обработено пастьоризирано и стерилизирано мляко с цел да се раздробят мастните му топчици така, че да емулгират фино в цялото мляко. То не отделя каймак, остава с еднаква консистенция и има по-бял цвят.
Хомогенизираното мляко има по-добри вкусови качества, образува по-нежни съсиреци в стомаха, не утежнява храносмилането и се усвоява по-лесно и по-пълно от организма.
Препоръчва се на хора с лошо храносмилане, при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, хронични гастрити и ентероколити и др.
Обезмаслено мляко. То е с частично или изцяло премахната мазнина. Има по-рядка консистенция, леко синкав оттенък и по-малко сладък вкус. Неговата хранителна стойност поради липсата на мазнина е сравнително по-ниска. Обезмасленото мляко намира широко приложение при диети, които изискват малко съдържание на мазнини: жлъчно-чернодробни заболявания, атеросклероза, затлъстяване, заболявания на задстомашната жлеза, хронични гастрити  с понижена киселинност, язвена болест на стомаха, хронични ентероколити с предимно мастна  диспепсия и др.
Трябва да се отбележи, че заедно с премахване на мазнината се отнема и витамин А; белтъците, млечната захар, минералните соли и водноразтворимите витамини се запазват.
Обезмасленото мляко оказва диуретично (пикочогонно) действие, което може да се използува при различните оточнн състояния. Има лек слабителен ефект и е подходящо при хроничен запек.
Витаминизирано мляко. В някои страни се прибягва към допълнително обогатяване на млякото с мастноразтворими витамини. Този вид мляко се използува при профилактиката и лечението на рахита; подходящо е при бременни и кърмачки.
Малцово мляко. Малцовото мляко е широко разпростраено и консумирано в Америка. У нас то не е познато. Смесено е с брашно, получено от покълнал ечемик. Има специфичен вкус и по голяма енергетична стойност.
Обезсолено мляко. Нормално 1 л мляко съдържа около половин грам натрий. Известно е, че за да бъде ефикасна ецна диета при оточни състояния, причинени от задръжка в организма на готварска сол (сърдечна и бъбречна декомпенсация, артериална хипертония), съдържанието на натрия в продуктите не трябва да надвишава 200 - 250 мг. Естествено това налага при подобни болестни състояния значително да се ограничава употребата на мляко. В тези случаи се препоръчва обезсолено мляко, което се получава чрез въздействие с йонообменни смоли, които отнемат натрия от млякото.
Хуманизирано ( йонитно )мляко. През последните години пак във връзка с прилагането на йонообменните смоли стана възможно да се приближи съставът на кравето мляко към състава на майчиното мляко. Чрез специална обработка се получава хуманизирано или йонитно мляко.
Характерното за това мляко е, че по подобие на майчиното мляко в стомаха на детето се образуват нежни съсиреци, които са значително по-достъпни за обработка от храносмилателните ферменти.
Ароматизирани млека.  Ароматизираните млека са пълноценни или обезмаслени, пастьоризирани или стерилизирани млека, към които е прибавено под формата на сироп или прах ароматизирано вещество. Обикновено се прибавят плодови сиропи, шоколад или какао на прах, които променят вкусовите качества, а в някои случаи хранителната и калоричната стойност.
Ароматизираните млека се приемат с охота от децата и са полезни за онези, които страдат от безапетитие.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish