Търсене


Гауда Печат Е-мейл

ImageГауда е традиционно твърдо сирене, произвеждано от непастьоризирано краве мляко в селските ферми на Холандия още от 16-ти век. Носи името на холанския град Гауда, разположен в близост до Ротердам. В наши дни се произвежда основно фабрично, като съставя над 60% от холандския износ на сирена. Кръглите пити Гауда са с различен размер и отлежават от месец до няколко години.
Гауда е сирене, покрито с тънка, много гладка жълта восъчна кора. Вътрешността му е с тъмно-жълт цвят, много твърда и люспеста, изпъстрена с неравномерни дупки. Оригиналната зряла (над 18 месеца) Гауда е покрита с Imageчерна восъчна кора, която контрастира на дълбокия жълт цвят на вътрешността.
Вкусът му е едновременно солен и сладък, плодов и с карамелов финал. С отлежаването се усилва и става по-комплексен. Най-зрелите фермерски сирена имат солен аромат и зрял маслен вкус, който експлодира върху небцето.
Гауда се консумира като трапезно и като десертно сирене. Чудесно е в комбинация с плодове и вино или настъргано върху сандвичи.
Комбинира се добре с плодови бели вина с леко до средно леко тяло – Шардоне, Ризлинг, Пино Гриджо.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish