Търсене


Брюкселско зеле Печат Е-мейл

ImageБрюкселското зеле отдавна е известно в другите европейски страни и САЩ и постепенно измества там главестото зеле в ежедневната храна на населението, но в нашата страна то е почти непознато.
В зависимост от условията на отглеждането то съдържа от 152 до 247 мг% витамин С, който се намира в много стабилно състояние и не се намалява при съхраняване. Съдържа още витамин В2, витамин РР, каротин, 1,3% минерални соли, от които голяма част са калиеви соли, 6,7% въглехидрати, които са повече от въглехидратите в спанака и в другите зелеви култури; 4,6% белтъчини, които са богати с ценни аминокиселини. Съдържа и значително количество багрилни вещества, етерични масла и органични киселини.
В сравнение с другите видове зеле и листни зеленчуци - спанак, лапад и др. - то Imageизпъква като много ценна и хранителна култура, а в сравнение с бялото главесто зеле съдържа 2 - 3 пъти повече белтъчини, витамин С, аминокиселини и минерални соли.
Голямото съдържание на витамин С го прави ценна храна за укрепване на организма, за повишаване на устойчивостта му срещу простудни и заразни болести.
Лечебни качества.Поради наличността на витамин РР брюкселското зеле е ценна храна при зарастване на рани, на костни счупвания, за укрепване на стените на кръвоносните съдове, при пролетна умора и пр. Поради съдържанието на значителни количества желязо се използува като храна при малокръвие. То е подходяща храна при кръвоизливи, дължащи се на намалена съсирваемост на кръвта, при образуване на язвички по лигавицата на устата, за Imageусилване на диорезата при отоци, затлъстяване, повишено кръвно налягане и др.
Благодарение на разнообразния витаминен състав и на съдържанието на целулоза и пектин то е ценна храна за предпазване от атеросклероза и лекуването й поради способността му да усилва отлъчването на натрупания в организма холестерол и да нормализира обмяната му.
Брюкселското зеле засилва апетита, като стимулира стомашната секреция, а също така и жлъчкообразуването и жлъчкоотделянето.
При варенето то увеличава с около 12% обема си, докато бялото главесто зеле и всички останали видове зеле при варене намаляват с около 20% обема си.
Брюкселското зеле се запазва по-лесно в прясно състояние благодарение на Imageтова, че съдържа най-малко вода от другите видове зеле. За тази цел се подбират растения с по-плътни зелчици. Те се заравят в пясък в тъмно и хладно помещение при оптимална температура 0 - 1°С и относителна влажност на въздуха 90 - 95%. Така съхранени, растенията изтрайват до пролетта. За по-кратко то се запазва, като се нареди в малки щайги и се постави в тъмно и хладно помещение.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish