Търсене


Подправките - история Печат Е-мейл

ImageПрез 1497 Васко да Гама преминал край нос Добра Надежда и през 1498 пристигнал в Индия. Именно той открил търсения от Колумб морски път до там. Арабските търговци били изключително изненадани да видят португалец да стъпва на индийския бряг и да заявява, че търси “християни и подправки”. С неговото откритие в търговията с подправки, особено с черен пипер, вече бил въведен нов ред, а посредничеството и намесата на арабите и венецианците били прекратени. През 1503 г Васко да Гама с 13 кораба донесъл в Португалия 5 тона подправки! Когато 9 години по-късно – през 1512 г., португалците открили Молукските острови – Островите на подправките, родината на особено ценни Imageрастения, Португалия взела в свои ръце монопола в търговията с подправки и това продължило сто години. Но останалите европейски държави проявявали лакомо желание да отрежат и за себе си парче от тортата.
През 1607 г. холандците отвоювали Островите на подправките и оглавили монопола за следващите 200 години. Двама холандски капитани достигнали до Индиите, установили контакт с местните султани, създали търговски постове и лека-полека иззели монопола върху търговията с подправки. От 1650 г в техни ръце е и търговията с канела от Цейлон. Холандците ревниво пазели достъпа до Молукските острови от страх, че ако индийското орехче и карамфилът бъдат пренесени другаде, тяхната цена драстично ще падне. Кражбата на растение за Imageпосев било наказвано със смърт. Ако цената на канелата паднела, те изгаряли огромни количества от подправката върху ароматни клади. Киснели индийското орехче в мляко или лимонов сок, което не влияело върху вкуса, но унищожавало зародиша, за да не могат конкурентите да го разсаждат. След много опити няколко дръвчета били пренесени на остров Мавриций. Оттам те се разпространили из различни колониални владения на Холандия, Британия и Франция и монополът бил разбит. През 1780 г. Започнала войната между Англия и Холандия за влияние върху Индия. През 1799 г холандската Източно-Индийска компания била унищожена.
Към края на 17 век Америка се облагодетелствала косвено от търговията с подправки. Историята е следната: роденият в Бостън господин Йейл работел като чиновник в британската източно индийска компания, която държала Imageмонопола върху търговията с Индия. Тази компания докарала първите товари с индийско орехче и карамфил от Молукските острови в Индонезия. По една случайност Йейл станал губернатор на Мадрас и натрупаното там богатство му помогнало да основе Йейлския университет.
С края на монополната търговия и ограничаването на отглеждането на отделни подправки, цената на тези пикантни растения станала по-ниска, а с това те се превърнали в неразделна съставка от съвременната европейска кухня. Днес ние проявяваме все по-голям интерес към съставките и подправките на т. нар. етно-кухни, които до сега сме смятали за екзотични. Чрез нахлуващите в ежедневието ни цветове и ухания ние все повече се превръщаме в граждани на целия свят. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish