Търсене


Ревен Печат Е-мейл

ImageРевенът е многогодишна зеленчукова култура, която в другите страни е широко разпространена. У нас тя още не е особено известна, макар че много отдавна се отглежда в държавните опитни полета и е твърде ценно и невзискателно растение.
Ревенът съдържа витамини, минерални соли, пектинови вещества и е богат с органични киселини, особено с ябълчена киселина, която му придава приятно кисел вкус. ImageБлагодарение на това той се използува и за приготвяне на сладки блюда. Особено ценен е поради това, че израства рано напролет, когато още няма друг зеленчук. През пролетта у него почти няма оксалова киселина, но през есента тя се натрупва в дръжките на листата. Съдържащите се в ревена вещества действуват благоприятно при усвояване на храната от организма и подобряват работата на бъбреците. Болните от подагра обаче трябва да ограничават употребата на ревен.
ImageЗа храна се използуват предимно листните дръжки на ревена. Те трябва да Imageбъдат млади, не по-къси от 20 см и с диаметър 2 см. При употреба се почистват от покривната кожица и от грубите влакна. Младите листа също се използуват при приготвяне на салати.
От ревена се приготвят салати, борш, компот и други ястия. Ситно нарязан, той се използува за подкиселяване като добавка към чорби вместо оцет или лимонена киселина. От него може да се приготви и плънка за пирог.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish