Търсене


Карфиол Печат Е-мейл

ImageКарфиолът (Brassica cauliflora, наричан също и цветно зеле) е едногодишно тревисто растение от род зеле на семейство кръстоцветни. За родина на карфиолът се смята Източното Средиземноморие. Най-много се отглежда в Европа и Америка. Образува глава от къси силно надебелени, сбити помежду си бели, крехки, цветоносни стъбла (разклонения).
Много ценен и витаминният състав на карфиола: Imageпровитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина. Разнообразен е и минералният състав - натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра, хлор. Съдържат се още пектинови вещества, ябълчна и лимонена киселина. Съдържа 6 - 8 % сухо вещество, 2 - 4 % захари и белтъци.
За да се ограничи извличането на част Imageот минералните му и други водоразтворимисъставки, най-добре е карфиолът да се вари на пара или в малко количество вода, която след това може да се използва за супи и сосове. Съдържанието на целулоза е малко. Използва се за приготвяне на ястия с висока хранителна стойност. В сурово състояние може да се прибавя към салати. Консервира се като туршия самостоятелно или с други зеленчуци.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish