Търсене


Леща Печат Е-мейл

ImageКакто и останалите бобови, лещата е с ниско мастно и високо съдържание на протеини и фибри. Но за разлика от фасула и граха тя няма нужда да се накисва предварително във вода и се сварява много по-бързо от тях. Преди готвене винаги изчиствайте лещата от камъчета и други примеси и много добре изплакнете. Лещата се сварява по-бавно, ако е в комбинация със сол или кисели съставки затова ги добавяйте накрая.
ImageСъхранявайте сухата леща на хладно, сухо място до една година.
Видове леща:
- кафява леща (наричана още зелена леща, континентална леща, египетска леща) - това е стандартната леща, която сме свикнали да виждаме по магазините. Има тенденция да се разкашква когато се превари. За да предотвратите това сложете малко олио във водата и варете, не повече от 15 мин, след завиране.
Image - френска зелена леща - произхожда от Франция, но се отглежда и в Северна Америка и Италия. Вкусът и не е толкова землист като на кафявата леща – има лек орехов вкус.Image След като се свари зърната остават цели и поради това е най-подходяща за салати. Вари се малко по-бавно от другите видове.
- червена леща - не изисква накисване и се вари по-бързо от другите видове.. При варене лесно се разпуква е много подходяща да се комбинира с други продукти в пастети и зеленчукови пюрета и крем супи. Има цвят на сьомга, при сваряване става златиста.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish