Търсене


Фурми Печат Е-мейл

ImageФурмите са плодовете на финиковата палма, растяща главно в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия. Средно финиковата палма достига 25 метра на височина и дава до 80 кг плодове, растящи на големи връзки, съдържащи до неколкостотин фурми. Повечето фурми имат овална форма. Всички фурми имат дълга и тясна семка (костилка). Кожата им е тънка и подобна на пергамент. Месото е изключително сладко. Докато не узреят, цветът им е зелен, а узреят ли, цветът им става жълт, златисто кафяв, черен или махагоново червен, в зависимост от сорта.
Фурмите са много калорични (100 г сушени фурми съдържат 270 ккал), като калоричността е за сметка на високото съдържание на плодова захар - глюкоза, фруктоза и захароса – 55 - 70%. Поради това не са подходящи за болни от захарен диабет и затлъстяване Съдържат още 1 - 2.5% белтъци, 2.5% мазнини, калций, желязо и хранителни влакна. Три до четири фурми покриват дневната доза от желязо.
Фурмите се употребяват пресни, сушени или варени. В пресен вид се срещат рядко, защото разпространените видове много бързо изсъхват. В арабските страни, където фурмите и до ден днешен се явяват една от основните храни от тях се приготвят разнообразни ястия. В Африка и в Близкия Изток от фурмите пекат хляб. От сока на пресни фурми се приготвя “мед”, а костилките се използват за приготвянето на заместител на кафето.
Фурмите са класическите сушени плодове. Те се сушат в продължение на една година. При сушенето плодовете се покриват със светъл гъст „налеп" от изкристализиралата захар. В много редки случаи това захарно покритие е причина за образуването на плесен.
Избирайте закръглени и меки фурми с гладка и лъскава кожа. Избягвайте много набръчкани плодове, или такива със захарни кристали по повърхността.
Съхранявайте пресните фурми до 2 седмици в найлонов плик в хладилник. Изсушените фурми могат да се съхраняват в херметически затворена кутия на стайна температура на хладно и сухо място до 6 месеца, а в хладилник – до 1 година.

 
Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish