Търсене


Фаунотерапия Печат Е-мейл

Днес е установено, че те притежават подчертано пикочогонно действие. Още в древността е установено, че при ухапвания от някои видове змии, кръвта бързо се съсирва. Затова змийската отрова е прилагана при кръвоизливи след операции в областта на носа, гърлото, ушите, гениталиите. Дори е приготовляван прапаратьт ,,лебетокс" от змийска отрова, който посредством тампон са поставяли в областта на кръвотечението. С „випросал" са лекували радикулит, ишиас и ревматичен полиартрит, а с „кобротоксин" — астма и повишено кръвно налягане.
Широко са използувани също и насекомните продукти при лечение на редица страдания. Може би най-добре са изучени продуктите на пчелите — мед, восък, пчелно млечице, пчелна отрова. Напоследък у нас се изследва „Прополисът" — пчелен продукт, служещ на пчелите като защитно средство против насекоми и за запушване на цепнатините по стените на кошера. Съставен е от смоли, балсами, восъци, пчелен прашец, етерични вещества, витамини, микроелементи и ферменти от храносмилателната система на пчелите. В народната медицина е известен отдавна, но изследванията сега установиха, че той спира развитието на някои патогенни микроорганизми и гъбички и оказва благоприятно влияние при лечение на гъбните заболявания в устната кухина, на някои заболявания в белите дробове, стомаха и червата.
На Изток първо място сред лекарствените препарати от животински произход заемат рогата на петнистия елен. Там са били използувани освен рогата и зъбите още костите, главният и костният мозък, кръвта, месото, бъбреците, жлъчката, сухожилията и кожата на петнистия елен. Най-често древната медицина е използувала невкостенените рога на елена за увеличаване на жизнеността, за подобрение на мускулния тонус, на слуха, на зрението, за удължаване на живота и за отдалечаване на старостта.
В древността за елените - марали са били разказвани легенди, че ако рогата се отрежат навреме и се обработят по специален начин, те лекуват човека от всички болести и му осигуряват вечна младост. Европейската медицина отначало е била скептично настроена по отношение на лечебните свойства на рогата на маралите — „панти". По-късно обаче лечебните качества на пантите са били потвърдени и така се появи ново лекарство — пантокрин. Рогата на антилопата Сайга са използувани в древен Китай при лечението на някои нервно-психични заболявания. През последните години е получен екстракт от рогата на същата тази антилопа, наречен „Сайтарин", прилаган при лечението на някои неврологични страдания.
При дистрофия у деца във Виетнам дават на болните от 4 до 8 таблетки дневно, приготвени от жабешко месо, яйчен жълтък и банан. В резултат на това лечение децата бързо са се възстановявали. С жабешко месо там лекуват също бронхиална астма и астенични състояния.
През последните години има съобщения, че някои животни боледуват по - рядко или не боледуват от злокачествени новообразувания. Проучванията в тази насока показват, че народи, употребяващи повече овче мляко, овче сирене и овче месо, боледуват по-рядко от злокачествени новообразувания. Предполагат, че в такива продукти се съдържат известни съставки с канцеростатично действие.
Редица биопрепарати, като биохемоферин, арсенофератол, хематоген и др., се
приготовляват от животински продукти и се използуват и сега при лечението на някои видове анемии. В миналото повечето от болните с пернициозна анемия се лекуваха със суров черен дроб, примесен с конфитюр от малини, и са получавали подобрение.
И у нас фаунотерапията е намирала приложение. Всеизвестно е, че пребит от бой и хора с тежки рани са ги увивали в овчи кожи от току-що заклани овце. Мечата мас е използувана при атонични рани, а кръвта на костенурките — при лечение на някои анемични състояния и за възстановяване на прекаралите тежки инфекциозни страдания или оперативни интервенции. Суровият говежди, телешки, свински или агнешки дроб е прилаган както от народната медицина, така и от официалната ни медицина за лечение на пернициозна анемия. Пчелната и змийската отрова са употребявани при радикулити, полиартрити, ишиас, а редица органи на едрия космат дивеч ( тестиси, очи и др.) — при лечението на половата импотенция. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish