Търсене


Черноморска акула Печат Е-мейл

ImageЧерноморска акула (Squalus acanthias ).Тялото на черноморската акула е източено вретеновидно.Покрито е с дребни плакоидни люспи (бодилести люспи, изградени както зъбите при бозайниците), обърнати с шипчетата си назад Устата е разположена на долната страна на главата и има форма на дъговидна напречна цепнатина. Очите са слабо източени по дължината на главата. На тръбната перка има свободен шип. Опашната перка е несиметрична — горната половина е по-голяма от долната. Гърбът е тъмносив, осеян с бели Imageпетна, а коремът - белезникав. На дължина достига до 150 см, а на тегло - до 12 кг .
Черноморската акула е широко разпостранена — среща се навсякъде из Атлантически и Тихи океан и моретата около тях. Храна за черноморската акула са различните видове дребни риби — меджид, попчета, барбуня, писии, морски езици и др. През пролетта и есента храната й се състои главно от хамсия, трицона, сафрид и даже скумрия.
Месото й е вкусно и се цени особено в Западна Европа. Черният и дроб е много голям —до 23% от теглото на тялото. Богат е на мазнини (до 81%) От него се извличат витамините А и Д .Image

 
Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish