Търсене


Съхраняване на дивечовото месо Печат Е-мейл

ImageАко прясното дивечово месо се задържи повече от 24 часа при стайна температура (15-2О°С), започва бързо да се разваля. С оглед да се предпази от развала и да се увеличи продължителността на съхраняването му се използува студът - един от най-ефективните методи за консервиране на месото. Използуват се главно два начина за хладилна обработка и съхраняване:
 • Охлаждане и съхраняване при температура над точката на замразяване на тъканните течности, но близо до нея. 
• Замразяване и съхраняване в замразено състояние при температури, значително по-ниски от точката на замразяване на тъканните течности.
При охлаждането продължителността на съхраняване на дивечовото месо е 25 - 30 дни, а при замразяването - 6 - 12 месеца, като понякога този срок може да надмине дори 18 месеца. Преди да се започне хладилната обработка на убития дивеч, необходимо е да се направи щателен преглед, който да установи доколко е нарушена целостта на дивеча, на мускулатурата му и каква част от нея е инфилтрирана с кръв, а също така замърсени ли са коремната и гръдната кухина със стомашно-чревно съдържимо, има ли стари гнойни огнища от предишни наранявания и пр. Естествено преди охлаждането или замразяването е наложителен ветеринарно-санитарен преглед, а за убити мечки и диви свине - задължително трихинелоскопиране.
Когато са налице обширни разкъсвания от сачми, травматизирани и инфилтрирани с кръв тъкани, замърсена мускулатура от стомашно-чревно съдържимо или се установят заболявания, дивечовото месо не е подходящо за хладилна обработка и в зависимост от заключението на ветеринарномедицинската експертиза то или се консумира веднага, или се унищожава.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish