Търсене


Ямс Печат Е-мейл

Image Ямсът (Dioscorea batatas), е четвъртата по важност - след картофите, маниоката и бататите - клубеноплодна култура в света, а в много от тропическите страни е толкова важна, колкото са картофите за нас. Видовете ямс, които се отглеждат в тези страни не виреят при нашия климат, но съществува вид, който произхожда от умерените и субтропични климатични райони на Китай и е напълно пригоден за отглеждане у нас. Това е така наречения китайски ямс.
Китайският ямс е многогодишно виещо се растение. Този вид може да образува Image в рамките на една година клубен достигащ 1 м. дължина и над 2 кг. тегло.Този вид в западния свят по-често се отглежда като декоративно растение.Image По време на цъфтежа се разнася канелов аромат. От тук идва и едно от популярните имена на вида - синаман вейн ( канелена лоза).
Клубените могат да се използват варени и печени. Кожичката им е много тънка и не е лесно да се обели предварително, но след като се сварят или опекат това става много лесно. По вкусови качества не отстъпват на картофите, макар че консистенцията им е по-различна - леко лепкава.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish