Търсене


Уасаби Печат Е-мейл

ImageУасаби ( Wasabia japonica) е японска подправка, разновидност на хряна. Wasabia japonica, Cochlearia wasabi или Eutrema japonica, отнасящо се към семейството кръстоцветни, е многогодишно ароматично тревисто растение, достигащо до 45 см височина със сърцевидни листа, широки 6 - 12 см. Цветовете са бели, дълги 5 - 7 мм, цъфти през април и май. След около половин година коренището започва да се уголемява и уплътнява и може да достигне 5 - 15 см. дебелина. Вкусовите качества са разпределени неравномерно в корена като горната му част е по остра и люта. Като правило японските готвачи настъргват само толкова количество колкото е необходимо в момента, а остатъка от корена се съхранява в хладилник. По този начин може да издържи около месец без да загуби вкусовите си качества и аромат.
ImageНай-често уасаби се използва за овкусяване на суши. За разлика от сосовете, които са базирани на екстракт от чили, лютивият ефект е краткотраен.Освен в пресен вид от него се приготвя прах или паста.
Освен корена в японската кухня се използват и стеблата и цветовете на растението от които може да се приготви темпура.
Истинското уасаби, наричано още хонуасаби може да се намери само в Япония, но и там то расте в специални условия: в течаща вода и при температура 10 - 17°С. Именно поради това е толкова скъпо. Заради високата цена обикновено извън Япония в ресторантите не се използва истинско уасаби. Използва се подправка, приготвена от уасаби-дайкон. Този зеленчук е пренесен от Европа в Япония сравнително от неотдавна и Imageнаречен така заради приликата във вкусовите качества. Отглежда се предимно в Хокайдо. Като се отчете простотата на отглеждане и че е пределно евтин уасаби-дайкон е намерил широко разпространение. От уасаби-дайкон се приготвя прах уасаби, паста уасаби и уасаби на таблетки. Понеже самия уасаби-дайкон е бял на цвят за да се постигне външно сходство с хонуасаби се добавя зелен оцветител.
Хонуасаби се отличава от уасаби-дайкон не само с уникалния си вкус, но и с полезните си свойства. Употребата на хонуасаби предотвратява разрушването на зъбите - съдържа вещества спиращи развитието на бактериите Streptococcus mutans, предизвикващи появата на кариес. Освен това притежава силни антибактериални свойства, особено полезни при Imageупотребата на сурова риба. Освен всичко уасаби притежава и уникалното свойство да блокира размножаването на ракови клетки.
Уасаби е била известна още през 1396 г, когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. Оттогава се разпространява и в другите райони на Япония и започва да се култивира в домашни условия. Но отгледаното по този начин уасаби отстъпва по качества на това отгледано в планинските райони и в течаща вода.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish