Търсене


Самардала Печат Е-мейл

Image Самардалата (Nectaroscordum siculum Lindl) е многогодишно тревисто растение от семейство Alliaceae достигащо на височината 70 - 130 см, с яйцевидна луковица. Тя образува кръгло, здраво стъбло завършващо с едри цветове, оцветени в бяло и зелено, с розови или кафеникави участъци. Листата й в напречен разрез имат формата на трилъчна звезда.
Прясната самардала притежава твърде силен и специфичен аромат, значително по-лютива е от левурдата, лука и чесъна, затова намира твърде ограничено използване за прясна консумация. При изсушаване на смляната суровина със сол - аромата и вкуса на самардалата в значителна степен се облагородява и тя с успех може да се използва за овкусяване на редица ястия. ImageЗа приготвяне на подправка от самардала се използват предимно дългите месести листа. Набраните и оставени да престоят един ден листа се смилат на каша и се смесват със сол в съотношение 1:1. После се разстилат и се оставят да се сушат в сенчести, проветриви помещения като периодически се разбърква.
Пресните листа на самардалата се слагат за овкусяване на всякакви салати с домати и краставици, а солената смес е наистина чудесна добавка към всички ястия с картофи, яйца, сирене или агнешко. Тъй като подправката е солена, трябва да се внимава със солта по рецепта в ястията.

 
Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish