Търсене


Бадем Печат Е-мейл

ImageБадемът( Amygdalus communis ) е вид дребно широколистно дърво от семейство Розоцветни (Rosaceae). Със същото име се нарича и плодът на дървото. Родината на на бадема (Prunus dulcis) е Мала Азия и Северна Африка. И още 1000 години преди Христа той е бил известен в Китай. А днес почти цялата годишна реколта от бадеми събират в Италия, Испания и Калифорния. Бадемовите дървета растат на каменисти склонове и колкото повече слънце има, толкова по-едри са ядките. Бадемът се смята за елитна ядка, според легендата бил е особено любим в кралския двор.
От всички ядки бадемът намира най-широко приложение в кулинарията, особено за направата на шоколадови специалитети, торти, бонбони и сладкиши.
Богат е на мазнини, белтъчини. желязо, калций и витамини от групата Е и B. ImageГорчивите бадеми (Amygdalus communis (LINN.) var. amara) са дребни и съдържат циановодородна киселина. Употребяват се само след термична преработка, но главно се преработват за есенции и ликьори. Сладките бадеми(Amygdalus communis LINN. var. dulcis) са чудесни белени и опечени. За да се махне люспата им, се заливат с малко студена вода и се поставят за няколко минути на котлона. Изцеждат се и се стискат между пръстите, за да се "изхлузят" от обвивката. Печени и солени, бадемите са чудесно мезе. Заедно с това те могат да подобрят вкуса на много основни ястия. От тях освен брашно за сладкарството (което еглавна съставка на марципана), се приготвя и бадемово мляко, което е превъзходно на вкус.
Бадемовото масло или смлени и разтворени във вода бадеми се използват за производството на бадемово мляко, което оказва противовъзпалително и освежаващо действие на кожата.Бадемовото мляко се получава по следния Imageначин: Заливат се с гореща вода бадемови ядки. След 15 минути се обелват от кожицата и от всяка се вкусва по малко, за да се отстранят горчивите. Подсушават се добре и се счукват в порцеланово хавачне. Към получаната бадемова кашица с непрекъснато бъркане се прибавя постепенно 200 мл студена вода. Полученото бадемово мляко е подходящо за смесване с плодови и много от зеленчуковите сокове. Прилага се за подсилване при деца, болни или след прекарано заболяване. Бадемовото масло се използва в производството на различни видове сапуни.
В народната медицина бадема се използва заедно със захар при анемия, малокръвие, безсъние. Бадемовото масло широко се използва в медицината за приготвяне на маслени разтвори на витамин, хормонални препарати и др. Бадемите са полезни за мозъка и зрението, помагат при астма и язва на стомаха.

 

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish