Търсене


Галангал Печат Е-мейл

Image Галангала (Alpinia Galanga )е много популярна подправка в цяла Югоизточна Азия и е особено типична за тайландската кухня. Широко се използва в Малайзия, Индия, Индонезия, Камбоджа, Виетнам и Южен Китай – влиза в състава на китайската смес „five spice powder”. Използват се корените на многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила. Има три разновидности: Alpinia officinalis ( малък корен ), Alpinia Galanga (голям корен) и Alpinia chinensis (китайски корен ).
ImageРодината му е о-в Хайнань (Китай). Отглежда се в Южен Китай, Тайланд, на о-в Ява(Индонезия). Галагана е подправка ботанически близка с джинджифила, но не може да се приеме за негов заместител в кулинарията.
Названието му произлиза от арабското Khalanjan и китайското Liang-tiang('mild ginger'). Латинското наименование е дадено в чест на Просперо Алпини (Prospero Alpini - 1553-1617), италиански ботаник, категоризирал и описал екзотичното растение.Европейците се Imageзапознават с галангала чрез гърците у римляните, които я получавали от арабските търговци. Коренът на галангала се е ценял не по малко от този на джинджифила. В средните векове е бил широко известен като лечебно средство. Отварата се е препоръчвала за укрепване на стомаха, срещу колики и за възбуждане на апетита .
За да се приготви подправката корените на растението се обелват от външната кора, режат се на правоъгълни парчета с дължина 5-8 сантиметра и след това се сушат на слънце. ImageИзсушените корени са с кафеникав цвят отвън и червено оранжеви във вътрешността, благодарение на което лесно се различава от джинджифила.
Галангала може да се използва в пресен вид или сушен Пресния галангал има силен и свеж аромат и умерено пикантен вкус. В Тайландската кухня често се добавя, нарязан на парченца в супи ( tom khaa ) в съчетание с кокосово мляко. Нарязан на ситно се използва ястията приготвени чрез бързо запържване (stir-fries). Смлян, влиза в състава на много видове къри пасти.Image Подобно на джинджифила аромата му се съчетава много добре с този на чесън, куркума, канела, кокосово мляко.
Сушения и смлян галангал е доста по-пикантен от пресния и вкуса му се доближава до този на джинджифила. Освен смлян, сушения се продава и на парченца, които след накисване в гореща вода се доближават до вкуса на пресния.
Съхранява се в херметически затворени съдове .

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish