Търсене


Микровълнова печка - откриване и принцип на действие Печат Е-мейл

ImageКакто и други важни открития, така и използването на микровълните за домакински цели е открито почти случайно, при изследвания в областта на друга технология.
През 1946 г. Д-р Пърси Спенсър , самоук инженер-изследовател, с над 150 регистрирани патента, при работата си по разработването на усъвършенствани радари за американската армия е забелязал, че шоколадчето в джоба му се разтопява.
Конструкторът се замисля дали това не може да се използва за приготвяне на хранителни продукти посредством микровълново излъчване. Той продължил опитите и резултатите довели до създаването на първата микровълнова печка.
Фирмата, в която работи тогава Пърси Спенсър, Raytheon Ltd патентова и пуска на пазара печка с размери 1м на 1.2м , с тело около 120 кг и цена 5000$ за ресторанти и промишлено приложение.
През 1967 година Raytheon започва продажба на портативни микровълнови фурни с домакинско приложение с цена под 500$.
През 1975 продажбите на микровълнови печки изпреварват газовите уреди и все повече и повече потребители се убеждават в достойнствата им.
Понастоящем за домакинствата у нас вече микровълновата печка се е превърнала от скъп лукс в необходимост и ежедневие, благодарение на своята икономичност и практичност.
Българинът готви, затопля, размразява месо, приготвя пуканки, пече ядки и се радва на едно от най-оригиналните приложения на микровълните в бита след радиото и телевизията.
За илюстрацията на вълните се използва ситуацията, когато в спокойна вода хвърлим малко камъче. На мястото на падането, водата се разклаща и образува концентрични окръжности , напречни вълни разпространяващи се с еднаква скорост във всички посоки.
Електромагнетизмът започва с феномена, който произтича, когато през електрически проводник протече ток. Електрическия поток произвежда енергия извън проводника.Микровълните, в печките, както и светлината преминават през стъкло и някой материали и проникват в други , предизвикват засилено трептене на молекулите им, което от своя страна причинява повишаване на температурата.
Водата е едно от най-добре абсорбиращите микровълните вещества и затова продуктите съдържащи най-много влага се готвят най-бързо в микровълнова печка.
Не е истина, че микровълните загряват храната от вътре на вън равномерно, при размразяване или печене винаги има области с различна температура. Възможно е при готвене на месо например да има част , която да не е изпечена добре, което е опасно, защото ако това месо е заразено с бактерии, те не са унищожени напълно, както се гарантира от печенето в нормална готварска печка.
Поради тази причина микровълновата обработка на храни не е намерила приложение в консервната промишленост.Image
Как готвят микровълните
Три основни характеристики обуславят използването на микровълните за готвене:
1. Така както светлината, микровълните преминават през стъкло, хартия , пластмаса и дори порцелан.
2. Микровълните се отразяват от метални повърхности, те отскачат както топката тупва на земята . Корпуса на микровълновата печка е направен, така че излъчваните микровълни да са в резонанс, както звуците от триенето на лъка резонират в корпуса на цигулката.
3. Микровълните проникват в храните и най-вече във водата и предизвикват повишаване на температурата , как точно става това ?
Както е известно всички вещества в това число храните и водата се състоят от молекули, а молекулите имат положителен и отрицателен полюс, значи те могат да се разглеждат като миниатюрни магнити. При включване на фурната, по време на положителния полупериод на вълната отрицателните полюси на молекулите се стремят да се приближат към създадения положителен полюс на електромагнитното поле, чрез просто завъртане. Същото се случва и по време на отрицателния полупериод, но в обратна посока и това се повтаря повече от 2 милиона пъти в секундата. При това доста бързо движение, всяка молекула се трие в съседните и, както си триете дланите за да се стоплите в студен зимен ден, така и в храната се образува топлина. Тази енергия се образува директно в храната по целия и обем , а не както при нормалната печка от най-външните слоеве навътре, при което има значение дебелината, плътността и топлопроводимостта . При спиране на микровълновата печка, зараждането на топлината в самата храна също се преустановява. Лесно можем да си представим фурната като една лампа, чиято светлина веднага угасва щом я изключим. Така че можем да сме спокойни когато изваждаме готовите пуканки или кафе. Няма да бъдем облъчени. Трябва да внимаваме само да не се изгорим. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish