Търсене


Кресон Печат Е-мейл

ImageКресон (Nasturtium Officinale),нарича се още воден крес,поточарка или мокреш, поради това, че расте край извори, планински потоци и реки из цялата страна до към 1500 м. надморска височина. Освен като билка, някои специалисти го квалифицират и като листен зеленчук, тъй като в Южна Европа и Средния Изток е широко използван като съставка за разнообразни салати. Завидно е съдържанието на витамин С в листата. Често се използва и за прясна гарнитура към основни ястия.
Римляните го нарекли “сбръчкан нос”, заради пикантната миризма. Която излъчва. Култивирането му започва през XVI век, а в диво състояние расте из цяла Европа. ImageЛистата са гладки, овални и наситенозелени на цвят. Консумира се като гарнитура към червени меса,риба и птици, в салати или готвен на пюрета и супи. Кресонът е много нетраен, затова го използвайте веднага след като го купите.
Градинският крес (Lepidium sativum) или крес салата се отглежда като културно растение в много страни на Европа,Америка и Азия.Листата и младите клонки се консумират като салата подправени със сол,киселина и растително масло.Те са сочни и нежни,с приятно лютив вкус и се сервират към различни варени,печени и готвени ястия и предястия от месо,риба,колбаси и птици.

 
< Предишна
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish