Търсене


Ядките Печат Е-мейл

БАДЕМИ
ImageБадемовото дърво не може да се нарече орехоплодно. То е от семейството на розоцветните като почти всички плодни дървета, а най-близката роднина на бадема е прасковата. Така че бадемовата ядка е също костилка, заобиколена от малка, кафява слива, която изсъхва, когато узрее.
Родината на бадема е Западна и Средна Азия. И още 1000 години преди Христа той е бил известен в Китай. А днес почти цялата годишна реколта от бадеми събират в Италия, Испания и Калифорния. Бадемовите дървета растат на каменисти склонове и колкото повече слънце има, толкова по-едри са ядките.
Бадемът се смята за елитна ядка, според легендата бил е особено любим в кралския двор. Очите с интересна форма наричат бадемови, но и формата на Imageореола около главите на светците на картините с библейски сюжети наричат амигдале (от латинското наименование на ядката).
Бадемът е много подходящ за бисквити и всякакви тестени изделия: той не е така мазен като орехите и не е толкова сух като лешника.
Кралските ядки - бадемите са сладки и горчиви. В сладкарската промишленост се използва сладкият бадем, а горчив се добавя за вкус - на 100 г сладки бадеми се взема само 1-2 зрънца от горчивите (60 пресни горчиви бадеми предизвикват смъртно отравяне)
Защо са полезни? Бадемите са полезни за мозъка и зрението, помагат при астма и язва на стомаха.
ОРЕХИ
ImageДъщерята на гръцкия цар Карий била възлюбена на бог Дионисий, но се случило нещастие -- девойката умряла. Тогава Дионисий я превърнал в орехово дърво, а Артемида занесла печалната вест на Карий и му заповядала да построи храм в своя чест. Колоните направили от дърво във формата на млада жена и ги нарекли кариатиди -- нимфи на гръцкия орех. Така че когато срещнете кариатиди, спомнете си за орехите.
Наричат ги още гръцки, защото преди хиляди години ги доставяли гръцки търговци. Наричат ги и английски - пак по същата причина, или персийски - защото най-много се срещали в древна Персия.
Но кога точно хората научили за тези вкусни ядки е неизвестно - предполага се че е било преди повече от 8 000 години.
ImageНа Кавказ орехът се смята за свещено дърво, а в Гърция, поради външното ме сходство с мозъка, вярвали, четой може дза излекува от главоболие. Разбира се отново става дума не за плод, а за костилка. А от зелените и горчиви плодове на дървото правят витаминни концентрати. Хората са се научили да използват всички части на дървото: листата, кората и околоплодниците използват за оцветяване на тъкани и коси, черупката - при производство на линолеум. От дървесината на ореховото дърво изработват скъпи мебели. Орехово дърво използвали дори в самолетостроенето.
Маслото от орехите се използва за лакове за живопис, туш, сапун, хранят птиците и от него правят тахан халва.
Орехите са полезни за възрастните хора и кърмачките, при малокръвие, проблеми със стомаха и черния дроб, снижава нивото на холестерола. Съдржа витамини А, В, С, Е. Всекидневната норма е до 5 ореха.
ПЕКАН
ImageНай-близък роднина на ореха, по вкус си приличат, но той е по-мазен и по-мек, а по размер е нещо средно между орех и лешник. В превод от езика на едно ит индианските племена наименованието му означава "орехи, които трябва да се разчупват с камък".
Дърветата, на които растат различните разновидности на пекана (а те са почти сто), се отнасят към рода гикори и произхождат от Северна Америка. Дъревсината на гикори е много еластична и затова се използва за изработване на ски.
Полезни са също колкото и орехите.
КЕДРОВИ ОРЕХИ, ПИНИОЛИ
ImageИзвестно е, че истинските кедрови дървета растат в Ливан. Но така наричат и сибирския бор. През ХV век, поразени от красотата на неизвестното дърво в Сибир, руснаците го уподобили на кедровото дърво, описано в библейските книги.
Сибирското кедрово дърво достига 40-метрова височина и живее до 500 години. Семена се появяват при него на всеки 5-6 години. От древни времена сибирските жители се хранели с тях, а за целебните им свойства е знаел още Авицена.
На кедровите семена приличат и семената на италианския бор, или пиния. Това южно дърво е по-ниско от сибирския кедър, но семената на пинията - пиниоли са по-големи от кедровите и достигат 2 см.
ImageИма свидетелства, че още до нашата ера пиниоли влизали в хранителния рацион на римските войски: техни черупки са открити в Англия, във вкаменени отпадъчни купове в римските военни лагери.
Полезни са, защото в кедровите орехи има десетки повече витамини отколкото във всички останали ядки, минерални вещества - в 2 пъти повече. А така също н тях се съдържат и важни аминокиселини - при това в по-голямо количество отколкото в месото и млякото. Всекидневната норма е по 20-40 г. Много полезни са за децата, спомагат растежа, а на възрастните продължава животът. Пиниолите имат славата на афродизиак: още древните гърци съветвали да се смесят пиниоли, мед и бадеми и от тази смес да се взема три дни подред, а на четвъртия с лекота е възможно да се направи впечатление пред когото трябва. Арабската рецепта е - три вечери по 12 бадема и 100 пиниоли.
БРАЗИЛСКИ ФЪСТЪК
ImageРодината на тези ядки е Бразилия. Там растението дори не се култивира, плодовете се събират от красиви, диворастящи дървета, които достигат до 50 м. А плодът бертолеци (латинското му наименовение) е доста тежка кутийка с тегло до 2 кг, в която като ветрило са разположени 20-ина 3-ръбести кафяви семена. Отгоре семената са покрити с доста здрава черупка.
По вкус бразилските орехи напомнят кедровите. Консумират ги на закуска, посипани със захар или сол. Маслото от бразилски орех се смята за най-доброто масло за смазване на часовници.
Защо са полезни? - Спомагат за снижаване нивото на холестерола и нормализацията на захар в кръвта, помагат на децата да растат, а на нервните да посрещат стреса.
Съдържа много селен. Казват, че е достатъчно да се хапне един бразилски орех, за да се почувства човек бодър.
МАКАДАМИЯ
ImageТози австралийски орех е почти непознат за нас. В Хаваите има огромни плантации с него.Това е единственото, годно за ядене орехоплодно в този район на Земята - отново става дума за костилка, а не за плод. По вкус напомня лешник. Понеже макадамиите се отделят много трудно от кората - те са много скъпи.
Своето красиво име тези ядки са получили от фамилията на шотландския химик Джон Мак Адам, което се заел с култивирането на това диворастящо дърво. До този момент смятали дървото за декоративно. Аборигените през целия си живот наричали макадамията киноуал-киноуал...
Полезен е за болните - ядките са богати на белтъци и калций. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish