Търсене


Билките - храна и лекарство Печат Е-мейл

Билките се използват в прясно или сухо състояние. Изсушените билки се използват в количества около 2,5 пъти по-малки от пресните, тъй като при сушенето губят от теглото си и процентното съдържание на съставките им се изменя. Те трябва да се пазят на сухо и хладно място в добре затворени съдове (порцеланови или стъклени). Не се препоръчва използването на полиетиленови опаковки.
Най-често прилагани лекарства от билки са прясно приготвените извлеци под форма на отвара, запарка, настойка, екстракт, лапи, прахове, мехлеми, сокове и др. За да се извличат по-пълно и бързо действащите вещества е необходимо частите на билката да се раздробят на ситни частици. Ще опишем накратко начина на приготвяне на извлеците от билки.
Запарка (инфуз) - оситнената билка се слага в емайлиран, порцеланов или стъклен съд и се залива с малко повече от предписаното количество вода, тъй като известно количество се поглъща от билката, а друго се изпарява. Съдът се похлупва с капак и се нагрява на водна баня 15 минути. След това запарката се снема, изстива в течение на 1 час и се прецежда през памук, обвит в марля или чиста памучна тъкан. Ако водата е по-малко, прибавя се преварена вода до необходимия обем, посочен в рецептата. Съотношението между билката и водата е 1:10, 1:20, 1:30 и т.н., като запарките предназначени за външна употреба се правят по-концентрирани. Например от 10 гр. билка при съотношение 1:20 трябва да се получи 200 мл. запарка. Ако след филтруването се получи 190 мл, необходимо е да се добави 10 мл. преварена вода. Някои запарки се приготвят на студено. Билката се залива в тенджера или стъклен съд със съответното количество преварена вода със стайна температура, покрива се с капак и се оставя да кисне 4-12 часа, след което се филтрува.
Отвари (декокт) - нарязаната на ситно билка се залива с вряла вода, слага се в кипяща водна баня или на лек огън и се вари в течение на 20-30 минути. Отварите се охлаждат само 10-15 минути, след което се прецеждат и се доливат с преварена вода до предписания обем. Отварите от растения които съдържат дъбилни вещества трябва да се филтруват веднага след снемане от огъня. Запарките и отварите се развалят бързо, затова се препоръчва да се приготвят пресни всеки ден, да се съхраняват на тъмно и в хладно помещение или хладилник.
Настойка (тинктура) - приготвя се със 70 или 40 градусов спирт. Оситнената билка се поставя в стъклен съд, залива се със спирта, запушва се и се държи при стайна температура в продължение на 7 денонощия. След това разтворът се излива, като остатъците от билката се изстискват добре и се филтруват през няколко слоя марля. Прецедената тинктура трябва да бъде бистра и да притежава вкуса и миризмата характерни за билката. Спиртните извлеци могат да се съхраняват дълго. Употребяват се в малки количества и се дозират обикновено на капки.
Екстракти - представляват концентрирани извлеци от растителни суровини. В зависимост от консистенцията те биват течни, гъсти, сухи и др.
Прахове - изсушената билка се стрива в хаванче на прах, пресява се и се приема вътрешно или се използва външно - за посипване на рани и др.
Мехлеми - получават се от праховете на лечебните растения след смесването им с вазелин или растителна мазнина (олио, памуково, ленено), но не животинска мазнина, тъй като се развалят бързо.
Лапи - ситно смлените и счукани части от лечебните растения се заливат с необходимото количество топла вода, за да се образува гъста каша, която се нанася върху тензухена кърпа.
Чайове - състят се от няколко вида ситно нарязани билки. От тях могат да се приготвят запарки, отвари и топли лапи. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish