Търсене


Категории Рецепти за домашно консервиране Сладко от кайсии
Популярни - Рейтинг - Последни

ОбратноНапред_garyscookbook_PRINTПрати мейл
 

Сладко от кайсии

 
Автор:
Рейтинг: / 3 гласове

 

 

Съставки:

1,5 кг кайсии, 1,5 кг захар, лимонена к-на

 

Приготвяне:

Подбират се немного едри плодове, еднакви по големина и зрелост.
Измиват се, обелват се с остро неръждясващо ножче и се оставят в продължение на 1- 2 часа в бистра варна вода, за да добият по-голяма твърдост и не се разварят при варенето. След това се измиват в няколко чисти води, отцеждат се добре и се пускат в горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 0,5 л вода за 1,500 кг , плод. В сиропа, без да се варят, плодовете престояват 5 до 8 часа, за да се напоят добре, след което се изваждат с решетеста лъжица.
Към сиропа се прибавя още 250 г захар и той се вари 8—10 минути.
В него отново се пускат отделените плодове и съдът се отдръпва от огъня.
След 8 часа съдът отново се поставя на огъня и към сиропа се прибавят още 250 г захар. Сладкото се вари, докато капка от него, пусната в чаша със студена вода, достигне дъното й и при леко разбъркване се размие. Няколко минути преди този момент към сладкото се прибавя 1 1/2 лъжичка лимонена киселина.
Готовото сладко се насипва в буркани, като плодовете и сиропът се разпределят по равно. По желание във всеки плод преди варенето се поставя препечен бадем или сладка ядка от кайсия. Когато сладкото ще се насипва в буркани, които ще се затварят херметически, сиропът може да бъде по-малко сгъстен.
Бурканите трябва да бъдат сухи и затоплени, а капаците — изварени.
Бурканите се пълнят догоре. След затварянето им с капаците те се обръщат с устието надолу и се оставят така до пълно изстиване.

 

Бележки:

Рейтинг на рецептата
1 (отврат)1
2
3
4
5
5 (вкусно)


Съвети
Продукти
Подправки
Любопитно
Полезно да знаете
Хранене и здраве
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish