Търсене


Категории Литературни рецепти Вита баница със сирене
Популярни - Рейтинг - Последни

ОбратноНапред_garyscookbook_PRINTПрати мейл
 

Вита баница със сирене

 
Автор:
Рейтинг: / 16 гласове

"Минке, Минке мари, да ти кажа: прияло ми се е баница. От онова бялото брашно в малката тепсийка, тъй, натънко да я разточиш, и със сиренце. Дребно сирене имаме ли? - Ами че да разточа, Данчо, защо да не разточа. Колко му е работата. И сиренце има, и прясно масло има... ...- Чудо е, Минке! Зачервена е отгоре като на младо момиче бузките... ... Ей това отсам е още по-хубаво! Хуу! Тя отдолу била още по-изпечена, пущината. На, ще ти го обърна да видиш. Гледай, гледай! Масло. Топи се в устата като шекер. Ама как да се не топи? Кой я е точил, че да се не топи. Хапни си, хапни! Ох, ох, ето ти още едно парченце!.. ...Тъй си се канеха и приглеждаха свако Дан и кака Минка. И той нагъваше, и тя лапаше и се преструваше на сърдита, докато най-после тепсийката лъсна опразнена на масата."
Чудомир  "Неопечената баница"

 

 

Съставки:

1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 2 чаени чаши хладка вода, брашно, 1 пакетче масло, 300 грама сирене, 100 грама твърда извара, 5-6 яйца, 1 супена лъжица кисело мляко, щипка сода за хляб

 

Приготвяне:

Замесете меко тесто и месете докато започне да прави мехурчета. Можете да го постигнете и като биете тестото в масата. Оставя се малко да се отпусне, оформено предварително на малки топки. Топката се разточва с точилка, докато стане колкото чиния, а след това се започва дърпането. Накрая кората се взема на ръце и се разтегля във въздуха, като се внимава да не станат дупки. Слага се върху покривка, краищата се обрязват и тогава се навива на рула с плънка от сиренето, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Навива се в предварително намазана тава. Поръсва се с олио или масло и се пече в умерена фурна.

 

Бележки:

Рейтинг на рецептата
1 (отврат)1
2
3
4
5
5 (вкусно)


Съвети
Продукти
Подправки
Любопитно
Полезно да знаете
Хранене и здраве
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish