Търсене


Категории Литературни рецепти Агнешка мешана скара
Популярни - Рейтинг - Последни

ОбратноНапред_garyscookbook_PRINTПрати мейл
 

Агнешка мешана скара

 
Автор:
Рейтинг: / 13 гласове

"Крачи си бай Симо гладен и без посока из улицата, пухти и цеди през зъби: - Вещици! Да им печеля и принасям като магаре ден и нощ и да ме разиграват те мене толкова години! Клявки! Ще им дам да разберат! Няма да се върна в къщи до довечера. Както си крачел, неусетно се озовал пак пред Косьовата кръчма. - Лимба - рекъл, - имаш ли нещо за похапване? Косьо Лимбата го позагледал малко, позачудил се, но тозчас му турнал на скарата филенце, шишче, момица, наточил му и половин кило пелин, че като им седнал бае ви Симо - хем се сърди, хем нагъва, хем се сърди, хем нагъва и си посръбва издебеличко.Хапнал си, пийнал си и излязъл да си гледа работата. Вечерта уж бил преминал ядът и се запътил за в къщи, ама нали Косьовата кръчма му е на пътя! Като наближил, замирисало му на печени котлети, прималяло му на корема, като си помислил за чудесния пелин, ядосал се отново, значи, целокупно на фамилията си и се намъкнал пак в кръчмата. Аз да го кажа две недели, а ти го кажи месец, се сърди, май с човек, хей, и не се прибра ни на обяд, ни на вечеря в къщи. Ами то не беше пелин като пелин ки! От сънна болест да е легнал човек, ще го накара на кючек, с метла отзаде да играе. Дорде го не докапчиха, дорде не оплакнаха бурето, не се отсърди ни на баба си, ни на жена си, пустият му Драка, хей!” Чудомир  "Сърдитият”

 

 

Съставки:

агнешко месо: карета, шишчета, кебапчета, кюфтета, дробчета, сол, черен пипер, кимион, мащерка, калоферче, лук, магданоз, джоджен, люти чушлета, гъби и лимон

 

Приготвяне:

Кебапчетата се приготвят от агнешка кайма с кимион, черен пипер и мащерка, а кюфтетата с черен пипер, калоферче, лук,нарязани на ситно люти чушки (по желание) и джоджен. Месото се изпича на скара, гъбите също. Мешаната скара се аранжира върху дървено блюдо, гарнира се с лимон и гъби и се поднася със салата по избор и Осмарски наложен пелин.

 

Бележки:

Рейтинг на рецептата
1 (отврат)1
2
3
4
5
5 (вкусно)


Съвети
Продукти
Подправки
Любопитно
Полезно да знаете
Хранене и здраве
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish