Търсене


Категории Литературни рецепти Печено прасенце
Популярни - Рейтинг - Последни

Напред_garyscookbook_PRINTПрати мейл
 

Печено прасенце

 
Автор:
Рейтинг: / 21 гласове
"Наредили оная ми ти маса със закуски, прасета, па и варненско вино отгоре - да ти прикапе на стомаха. Като погледнах само кожицата на прасенцето, щеше да ми изхвръкне акъла. Е, какво, биваше да попитам тези бекяри: "Какво ядете там бе! Прасе ли? Браво! Я.. таквозинака... малко с кожичка..." - и щяха да ми дадат хората. Ама на. Срамежлив съм си от малък... ... Замляскали ония ми ти бекяри, доядя ме да ги гледам, па си обърнах очите на друга страна. Рекох да плюя, че де слюнка! Слепили ми се червата. Помислих да си заръчам едно пиво, па възгечтисах. ... Уж се обърнах да не гледам онези, па те, като че нарочно, да ги вземе дявола, все дъвчат и все прасето хвалят. Идеше ми, знаеш, да стана, че да им грабна от устата туй пусто прасе...”
Алеко Константинов  "Бай Ганьо”

 

 

Съставки:

1 прасенце около 6 кг, 500г свинска мас, 1 ч.ч. червено вино, 1 лимон, червен, черен пипер, сол.

 

Приготвяне:

Прасенцето се измива добре, подсушава се с кърпа и се натрива с червен, черен пипер и сол от вътре. В коремната му кухина се поставя бутилка на 2/3 пълна с червено сладко вино. Отворът се зашива. Ушичките и опашката се увиват в намаслена хартия, а крачката се подгъват навътре. Намазва се отвън с мазнината, черен , червен пипер и сол и се поставя да се пече в силна фурна до зачервяване. Обръща се, намазва се отново с мазнина и лимонов сок и се допича на 200 градуса, като в тавата отстрани се сипва по малко вода. След изпичането (около 4 часа), прасенцето се изважда, а сосът се деглазира с виното и се подправя със сол и лимон. Прасенцето може да се приготви и с плънка от:
  • 300г ориз, запържен до прозрачност в малко мазнина, 200г нарязана шунка, 2-3 с.л. грах, 1-2 с.л. стафиди, 2 ч.ч. бульон;
  • Ситно нарязани гъби, задушени в масло, накиснат в мляко хляб, 1-2 яйца, сол, черен пипер, изпържен черен дроб (от прасенцето) нарязан на ивички, малко шунка или пушени гърди и ябълки;
  • 200-300г шунка, 100-150г накиснат в мляко хляб, сол, черен пипер, 1-2 глави лук изпържен с малко сланина и магданоз, 2-3 яйца, малко горчица и сварени моркови.

 

Бележки:

Рейтинг на рецептата
1 (отврат)1
2
3
4
5
5 (вкусно)


Съвети
Продукти
Подправки
Любопитно
Полезно да знаете
Хранене и здраве
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish