Търсене


Как да отгледаме кълнове в домашни условия? Печат Е-мейл

Кълновете (на житото, люцерната, граха, соята и др.) могат да се използват като храна, лекарство и универсално тонизиращо средство.
Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Като най-ценна съставка се определят ензимите. Цитохромоксидазата е антиоксидант, който е необходим за дишането на клетките, липазата разлага мазнините в организма, протеазата притежава способността да преработва белтъчините, амилазата въздейства върху скорбялата, каталазата ускорява процесите на разлагане на водородните окиси на водата и кислорода в кръвта и тъканите на организма, пероксидазата съдейства за тези процеси на клетъчно ниво, трансхидрогеназата е необходима за поддържане на тонуса на сърдечния мускул. Особено важна роля играе и супероксиддисмутазата – ензим, който се бори срещу остаряването на организма. Той неутрализира токсичните вещества в клетките, образуващи се в процесите на метаболизма.
Кълновете съдържат и много влакна (фибри), които са отлично средство при различни нарушения функциите на червата. Поради високото съдържание на витамин Е, кълновете са полезни и при проблеми с половата система.
Кълновете се отглеждат на стайна температура. Най-добре е да се използва изворна вода за заливане. Един от най-лесните начини за отглеждане на кълнове е с помощта на дълбока чиния или по-плитка паничка. Зърната предварително се измиват добре и се слагат на дъното на съда. Слоят не трябва да е по-голям от 2 см (имайте предвид, че люцерната например повишава обема си доста, докато житото почти не). Заливат се с хладка вода, като нивото не трябва да надвишава нивото на житото (граха, соята и пр). Семената може да се покрият с влажна марля. След 10 – 12 часа водата се изцежда, зърната се измиват добре и отново се заливат с вода за още 12 часа, след което са готови за консумация.
Порасналите кълнове не трябва да са над един милиметър, защото колкото повече порастват, толкова повече полезни свойства губят. Ако не успеете да използвате цялото количество готови кълнове, можете да ги съхранявате в хладилник. Преди това обаче сложете зърната в по-дълбок съд и ги залейте със студена вода – нивото не трябва да е над един сантиметър над зърната. По този начин свойствата на кълновете се запазват и може да ги консумирате в рамките на два, три дни.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish