Търсене


Кокосов орех Печат Е-мейл

ImageКокосовият орех е плод на един от най-разпространения вид палма. Това дърво може да се срещне и на най-отдалечените острови, където жителите използват цялата палма, без остатък: орехите се използват за храна, от черупката се правят съдове, от влакната обвиващи черупката – груби тъкани и рогозки.
Кокосовата палма е от семейството на палмовите дървета. Вирее при тропически климат и достига височина от 5 до 30 метра. Стволът и е без разклонения и е покрит от влакна като дълги коси, листата й достигат до 6 м дължина. Кокосовата палма цъфти през цялата година и ражда зелени плодове с костилка, които съдържат по 5-6 кокосови ореха. Плодовете растат на гроздове по 5-6 и се крият под клоните. Те са покрити с дебела ципеста обвивка, Imageкоято достига от 5 до 15 см. Под обвивката се намира тънка кафява черупка, която е много твърда и съдържа белтъчините. Те представляват бяла млечна течност, наречена кокосова вода, която се втвърдява по време на зреенето на плода. Именно това е кокосовият орех.
Кокосовият орех е богат на калий, желязо, магнезий, фосфор, мед и цинк.
В коктейлите се използва кокосовата вода, т. е. съдържанието на кокосовия орех.Кокосовата вода е водата, която се съдържа в кокосовия орех. Не бива да се бърка с кокосовото мляко. Тази вода е чиста и служи за утоляване на жаждата. Водата в кокосовия орех се изцежда в чаша, след като се пробият с шило отвори в дупчиците. Самият орех се разчупва с помощта на чук. Туземците Imageизползват мачете или големи ножове с широко острие, за да разрежат кокосовия орех. Кокосовото мляко се получава чрез пресоване от настърганата сърцевина.Преди да узрее напълно, кокосовият орех съдържа кокосово мляко, което представлява сладка и белезникава течност. С узряването на ореха, тази течност се втвърдява и тя е всъщност ароматната, бяла и твърда вътрешност на кокосовия орех.
Кокосовият орех е основна съставка в азиатската, африканската, индийската, индонезийската и южноамериканската кухня. Използва се за приготвянето супи, сосове, ястия и десерти. Кокосовата вода и кокосовото мляко се използват в супи и сосове. Настърганата вътрешност си подхожда с пиле или с десерти.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish