Търсене


Микровълнова печка - откриване и принцип на действие Печат Е-мейл

Опасни ли са микровълните ?
Микровълните, които излъчва магнетрона са с честота 2450 MHz . В честотния спектър, това е в радарния обхват над UHF телевизионните канали, много по ниско от светлинния диапазон, т.е. те са много далеч от опасните йонизиращи лъчения.
ImageАко се говори за опасност, можем да обърнем внимание единствено на повишаващия температурата ефект, който се явява критичен за някои човешки тъкани, например очите, тестисите, стомаха, пикочния мехур.
Не може да каже с категоричност кои са пределно допустимите нива на облъчване с микровълни и какви нива представляват биологичен риск.
Стандартът за микровълновите печки гласи: На разстояние 5 см от работещата микровълнова фурна излъчването не трябва да надхвърля 5 mW/cm-2 , но няма единно мнение по въпроса това достатъчно ли е, или не,
За безопасността си имайте предвид следните препоръки:
Стоите на една ръка разстояние от работещата микровълнова печка
Не пускайте печката празна
Не пускайте печка с повредена вратичка
Сигурно всеки, който ползва микровълнова печка е попадал в следната ситуация:
След като се остави малко повече от нужното, водата в чашата за кафето или чай изведнаж експлодира и изхрвъква почти всичката навън. Ако това се случи в момент, когато взимате чашата можете да си изгорите ръката много неприятно. А въобще да не е завирала.
Точно така е, водата не е завряла но е загрята над точката си на кипене (100º C).
Когато сложите вода да се грее на обикновен котлон след известно време, когато най-долният слой, който е най-близо до плочата се загрее започват да се образуват мехурчета водна пара, които тръгват на горе, разбърквайки водата и охлаждайки я до температурата и на кипене. Поради това че в микровълновата фурна водата се загрява почти равномерно в целия обем на съда и няма температурен градиент и съответно движение на по-топла вода нагоре тя се загрява над 100º C (нарича се прегрята вода) и при най-малкото разклащане тя сякаш завира изведнъж. Нормално водната пара се издига нагоре в малки мехурчета а при прегрята вода парата се образува лавинообразно и предизвиква експлозията.
За да предотвратите опасния ефект, е нужно много точно да избирате времето за загряване на водата за сутрешното си кафе.
Потърсете в ръководството си за експлоатация препоръки с времената за оптимално загряване на различни количества вода.
Металните предмети
Защо след като металните предмети отразяват микровълните и няма проникване в обема им те все пак се загряват както водата или храната ни за готвене?
Какво става всъщност ?
В металните предмети, поставени в мощно елекртомагнитно поле се индуцират токове и протичането им в структурата на метала предизвиква загряване , както токът загрява проводниците, през които протича.
Особено опасни са тънките прибори, или съдове с инкрустирани метални нишки, които се запалват. Камерата на микровълновата фурна е направена така, че микровълните излъчвани от магнетрона да са в резонанс и поставянето на метални предмети, които отразяват на практика изменят електромагнитното поле и могат да предизвикат искрене или дори запалване на стена на печката.
За това не се препоръчва в микровълновата печка да се слагат храни в метални чинии, или заедно с приборите.
Яйцето бомба
Един от първите опити на великият Пърси Спенсър, след като забелязал, че някой храни се затоплят, поставени в плътно елекртомагнитно поле, бил с яйце. Навярно по-любопитните експериментатори от вас вече знаят, но какво се случва ?
Яицето съдържа над 95% вода и в микровълновата фурна, поради бързото загряване, обема на белтъка и жълтъка се увеличава много рязко и чупи черупката, при което навсякъде в камерата на фурната се разхвърчава полуопечен белтък и жълтък. Ако не се счупят пантите на вратата или блокировките е необходимо много грижливо да се почисти цялата камера на фурната отвътре и отвън (след съответното разглобяване). В противен случай тя ще започне след много скоро време да искри при включване.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish