Търсене


Ядките Печат Е-мейл

КОКОСОВ ОРЕХ
ImageВиждайки за първи път косматите орехи, матросите от кораба на Васко де Гама ги нарекли "коко" (на португалски "маймуна") -- поради сходството им с маймунската физиономия. Предполага се, че Родината на кокосовия орех, който храни и пои половината свят, е Нова Гвинея; всички части на кокосовата палма се използват.
Кокосовите орехи са едни от най-едрите семена на Земята. Те са сърцевината на кафяви плодове с три очички: само от едното обаче израства бъдещата палма. Плодовете на кокоса са рекордьори по плуване. Те могат да издържат в солена вода до 110 дни и отплуват на хиляди километри от родната палма, преди да стигнат някъде, където ще пуснат корени. Още по пътя кокосът Imageпрораства. Те първи, без помощта на човека са покорили пустинята след изригването на вулкана на остров Кракатау.
До 60-те години кокосовото масло е било много разпространен продукт, докато славата му не била затъмнена от соевото. Но и досега кокосовото масло се ползва в козметиката. А знаменитото кокосово мляко може да се получи, ако настърганата вътрешна мека част на кокосовия орех се постави в гореща вода и се прецеди.
Кокосовите орехи са богати на витамини и минерални вещества. Използват ги при болки в ушите, при венерически и урологични заболявания.
ФЪСТЪК
Всички ядки до тук са костилки - семена, фъстъкът обаче е бобово растение, близък родственик на фасула и граха. Фъстъците са любима храна на вегетарианци и фотомодели, защото дава усещане на ситост заради високото си Imageсъдържание на хранителни влакна. В сравнение с другите ядки, фъстъкът е евтин и затова често го смесват с други ядки, за да снижат цената на микса. Наричат го още Маймунски орех. Неговата родина е Бразилия или Перу. Това не е дърво, нито дори храст, а трева. Малко растение, с подземни плодове. След като увяхнат цветовете му, те се наклоняват към земята и се вмъкват в ямки. Плодовете, като къртиците могат да растат само на тъмно, на дълбочина 15 см.
Консумират се, защото снижават нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, подобряват паметта, вниманието, слуха. Източник са на фолиева киселина, която спомага за обновлението на клетките. Дневната норма е 30 г.
КЕСТЕН
ImageЕто още едно растение, което не е орехоплодно. То е дало наименованието на един нюанс в цветовата гама - кестеновия. В действителност кестенът е жълъд с тънка черупка, която не се сраства с ядката.
Родината на кестена е Мала Азия и Южна Европа. На север се среща само конският кестен, който се използва за лекарства. Легендата разказва, че в конския кестен се вселил духът на коня, който избарл именно това дърво. Затова според преданието, събирайки кестените от тези дървета трябва да се Imageпоиска разрешение от коня, а на някои места внимават да няма кон наблизо.
Питомните кестени са с дълги листа и бодливи плодове, които когато узреят, се разпукват. В суров вид могат да се ядат само току-що откъснатите. Кестените се пекат, в пясък или на фурна, а по-сухите се варят или мелят на брашно. И изобщо се използват по същия начин като картофите.
Кестените са много засищащи и хранителни, съдържат много въглехидрати и витамини.
МУСКАТЕН ОРЕХ
ImageСемето на тропическия плод ароматен мускатник, вечнозелено дърво от Молукските острови. Отглежда се в Индия, Индонезия, Южна Америка.
В настърган вид се използва в кулинарията като подправка, добавя се в млечни сладкиши, зеленчукови ястия и напитки. Има дървесен мирис и е сладък, напомня на орех, но по вкус е малко парлив.
Използва се само като подправка, не се яде. Може да предизвика дълго и тежко опиянение.
КОЛА
Image
Това са семена на африканско дърво, които се дъвчат или се смилат, за да се свари тонизираща напитка (на 1 чашка - 1 супена лъжица).
Съдържа кофеин. Спомага за изгарянето на мазнининте и въглеводородите. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish