Търсене


Бременност и хранене Печат Е-мейл

Въздържане от алкохолните напитки
Запомнете, че храната и напитките, които консумирате се отразяват на вашето бебе. Въздържайте се от алкохолни напитки по време на бременността, тъй като те могат да са причина за появата на Фета алкохол синдром (Fetal Alcohol Syndrome - FAS). Това е състояние, което оказва влияние на детето за цял живот. FAS е причината за появата на вродените дефекти и умственото изоставане у детето.
Кофеинът
Кофеинът е стимулант в храни и напитки като кока кола, кафе, чай, шоколад, какао, както и в някои медикаменти. Ако се консумира в големи количества, може да породи раздразнителност, нервност, безсъние у бременната, а детето може да се роди с по-малко от нормалното телесно тегло. Кофеинът освен всичко е и диуретик, водещ до обезводняване на организма, а водата е много ценна по време на бременността.
Повечето научни статии предупреждават за вредата на кофеина върху плода. Преди да разберете повече за него, добре е да ограничите консумацията му.
Кофеинът е съставка и на много лекарства, така че преди да приемате каквито и да било, прочетете внимателно листовките им и се консултирайте с вашия лекуващ лекар.
Какво още трябва да включите в диетата си
По време на бременността вие се нуждаете от повече нутриенти, които помагат на плода да расте и да бъде здрав.
Ето от какво още се нуждае вашият организъм (освен желязото и фолиевата киселина, за които вече споменахме):
Калций: Бременни жени и кърмачки трябва да увеличат приема на калций с 40% на ден (1200-1500 мг на ден). Това допълнително количество почти "отива" за развитие на костите на плода. За да се набави калцият са необходими около 3 порции (чаши) мляко или млечни продукти. Ако имате лактозна непоносимост, разбира се това не се отнася за вас. Но вече на пазара има достатъчно много продукти, които са с ниско съдържание на лактоза или пък със заместители. В подобни случаи, вашият лекуващ лекар може да ви предпише добавка калций.
Натрий: От 2000 до 8000 мг натрий на ден се препоръчва по време на бременността. В една чаена лъжица сол се съдържат около 2325 милиграма натрий, а освен това повечето храни съдържат сол (натрий). Поради тази причини не е много трудно да се набавят така необходимите количества от минерала. Натрият играе важна роля за нормалния растеж и помага да се регулира нивото на вода в организма.
Течности: Консумирайте течности в изобилие, особено вода. Пиенето на 8 чаши вода на ден ще помогнат да преодолеете проблеми като дехидратация и запек.
За да разберете какво още ви е необходимо за правилното хранене по време на бременността - обърнете се към лекуващия ви лекар.
Защо бременните жени "жадуват" за определени храни
Засиленото желание за консумиране на определени храни (например туршия или сладолед) могат да се свържат с промените в хранителните нужди. Поради хранителните нужди на плода тялото на майката започва да усвоява веществата по различен начин. Тези промени помагат да се осигури нормалното развитие на плода и да се допълнят специфичните нужди в периода на лактация, когато се роди бебето.
Трябва ли да се храните като за двама
По време на бременност вие се нуждаете от допълнителни нутриенти, които да осигурят вашето здраве и здравето на бебето. Това обаче не означава, че трябва да консумирате двойно по-голямо количество храна. Препоръчително е да увеличите хрантелния прием само с около 300 Ккал. Например, средно голям печен картоф съдържа 120 Ккал, така че не би следвало режима ви да е коренно различен. Уверете се, че не ограничавате хранителния прием през бременността, защото се нуждаете от определени количества протеини, витамини, минерали, жизнено необходими за правилното хранене на плода. Нискокалорийния прием може да доведе до засилено производство на кетони в организма. Те се съдържат в кръвта и урината на майката и са знак за гладуването на организма и недостига на хранителни вещества. Увеличеното производство на кетони може да доведе до умствено изоставане на плода/ детето.
Диабет и бременност
Бременните жени с диабет задължително трябва да следят нивото на кръвната си захар да е в нормални или близки до нормалните граници. Ако кръвната захар е значително по-висока, тя преминава през плацентата и това може да доведе до голям и свръх развит плод с дефекти или бебе с много високо нива на кръвната захар. Диабетичките стриктно трябва да следят и калорийните стойности (и гликемичния индекс) на храните, които консумират преди и по време на бременността.
Гестационния диабет е форма на захарния диабет, проявяваща се при бременните жени, която обикновено изчезва след раждането. В такива случаи обаче се повишава риска от по-късно развитие на захарен диабет. Лекува се с правилно хранене, физическа активност и медикаменти. Ако не се обърне достатъчно внимание на високите нива на кръвна захар, гестационния диабет може да причини здравни проблеми за майката и бебето.
Колко килограма е нормално да се "добавят" към теглото по време на бременност
Качването на килограми през бременността е индивидуално. Бременните наддават средно между 8 и 16 килограма. Добавянето на килограми започва още в началото, но най-същественото между 27 и 36 гестационна седмица. Най-общо килограмите се разпределят по следния начин: 1 - 2 кг през първите 3 месеца, около 4 кг през второто тримесечие и около 6 кг през последните 3 месеца. От 5-та гестационна седмица теглото на бременната се увеличава с около 300 г на седмица. От 21-ва до 27-ма гестационна седмица то трябва да се увеличава с не повече от 500 г на седмица. През последните две седмици преди раждането теглото на бъдещата майка може да спадне.
Допълнителените килограми зависят от телесното тегло на бъдещата майка преди бременността, а именно:
- тегло под нормата: 13 - 17 кг
- нормално тегло: 14 - 16 кг
- тегло над нормата: 6 - 14 кг
- свръхнаднормено тегло: 6 кг
- бременна с близнаци: 16 - 18 кг
Теглото на бременната се разпределя по следния начин:
- тегло на бебето - от 3 до 4 кг
- тегло на плацентата - от 500 до 700 г
- тегло на амниотичната течност - от 700 до 900 г
- тегло на матката - от 800 г до 1 кг
- тегло на гърдите - от 400 до 800 г
- тегло на допълн. кръвна маса - от 1 кг до 1,8 кг
- тегло на водата - около 1 кг
- тегло на тлъстините - около 3 кг 
< Предишна
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish