Търсене


Кафе Печат Е-мейл

ImageВ кулиранията с кафе се ароматизират торти, сладки, кремове, напитки. Кафето се прилага и във фармацевтичната промишленост за получаване на тонизиращи организма средства или за ароматизиране на лечебни препарати.
Използват се семената на високото от 5 до 20 м кафеено дърво, от което се срещат различни видове, отнасящи се към сем.Брошови. Тяхна родина се смята Етиопия. Предполага се, че отглеждането му в арабските страни започва през XIV в. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. използването му било ограничено. Днес главният производител на кафеените семена е Бразилия, следват Колумбия и ред други африкански и арабски Imageстрани.
В семената на кафето се съдържа от 0,6 до 2,4% алкалоидът кофеин (който в по-голямата си част е свързан с хлорогеновата киселина), азотни вещества, мазнини, захари, органични киселини и много други вещества. За да се получи кафе с приятен вкус, зелените семена се съхраняват няколко години, през които те доузряват.
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Преди приготвяне на питието семената се пекат при температура 200 °С, при което настъпват промени в химичния им състав. Например: захарите се карамелизират, следствие на което зърната изменят цвета си (стават Imageтъмнокафяви), появява се лесно летливото масло кафеол, което има твърде сложен химичен състав и придава особено приятния аромат на печеното кафе. Печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си.Срокът за съхранението на смляното кафе е много по-малък (7-8 седмици).
У нас питието кафе се приготвя чрез смесване на смлени кафеени семена главно с леблебия, ръж,пшеница, а в други страни — предимно с корените на цикорията.
Доброкачествеността на кафето зависи от съдържащия се в него кофеин. Той влияе върху обмяната на веществата в организма, усилва диурезата, подобрява кръвообращението и пр.Продължителната употреба на кафе в големи дози предизвиква хронично отравяне.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish