Търсене


Подходящи напитки Печат Е-мейл

Важно допълнение към ястията, приготвени на грил, е подходящата и правилно подбрана напитка. Първият принцип, валиден не само за напитките, но и за всички хранителни продукти се основава на предимството на качеството пред количеството.
От безалкохолните напитки най-търсени са алкалните минерални води без подправки. Поднасяме ги добре изстудени без запушалка. Домакинът напълва чаша, приготвена на помощната маса, след което гостът вече се обслужва сам според желанията си. Подсладените минерални води, лимонада и швепсове са подходяща напитка не само за децата, но и за възрастните при поднасяне на плодове и сладкиши, приготвени на грил.
Обичайна напитка за възрастни при поднасяне на ястия на грил са различните видове вина, разбира се, в разумно количество.
Известни са сухите естествени бели и червени вина, десертните вина, шампанското и подправените вина. Подправените и десертните вина са с по-голям процент алкохол и се поднасят главно на празници, най-вече като аперитив. Наливаме ги в малки чаши с високо столче.
Естествените бели и червени вина поднасяме само в безцветни чаши със столче. За бялото вино използуваме по-малки чаши - с вместимост до 100 г, за червеното - до 200 г. Бялото вино поднасяме изстудено, червеното трябва да бъде със стайна температура. При поднасяне на червено вино домакинът отпушва бутилката пред гостите 1 час преди консумацията му. Познавачите на вино твърдят, че само така могат да проличат всичките му вкусови и ароматни предимства.
Никога не пием вино на гладен стомах. Наливаме го до самия ръб на чашата и доливаме едва когато чашата е напълно празна. Леките бели вина са подходящи за студени предястия. По-силните бели вина поднасяме с риба на грил, леки ястия с месо, птици на грил и телешко на грил.
Червените вина подхождат на подчертано месните ястия, на дивеч и др.
Сладникавите вина са подходящи за десерти, тестени сладкиши или сладолед. Поднасяме ги в по-малки чаши със столче.
Сиренето, особено с характерен вкус, си подхожда с червеното леко тръпчиво вино.
Подходяща напитка за обилно ястие на грил е добре изстудената бира. Поднасяме я в половинлитрови халби или във високи чаши без столче.
След завършване на храненето можем да поднесем безалкохолни напитки от рода на плодови сокове, плодови лимонади, допълнени с плодов компот, цитронада, украсена с парче лимон, или чай. В специален съд с щипки поднасяме парченца лед.

Препоръчвани температури за напитките:
минерална вода (лимонада) - 8 - 10 °C
светла бира - 8 - 10 °C
тъмна бира - 10 - 12°C
вермут - 6 - 8 °C
десертно вино - 10 - 12 °C
бяло вино - 9 - 12 °C
червено вино - 14 - 16 °C
бяло шампанско - 4 - 6 °
червено шампанско - 8 - 10 °C

Много от нас вече не могат да си представят сърдечна среща с приятели или гости без чашка ароматно кафе. Затова ще приключим нашата глава за подходящи напитки с тази любима течност.
Навсякъде кафето се пие и приготвя по различен начин. Винаги обаче е в сила правилото, че в поднасяното кафе, не трябва да има утайка. Много са рецептите за приготвяне на кафе. Чаша силно подсладено кафе със сметана наричаме виенско кафе. Традиционно капучино е кафето с малко прясно мляко, щипка какао и сметана. Наливаме кафето върху помощната масичка за всеки гост поотделно и поднасяме веднага. Понякога наливаме всички чаши наведнъж и след това ги поднасяме.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish