Търсене


Бри Печат Е-мейл

ImageБри ( Brie ) е меко сирене от краве мляко с благородна плесен,наречено по името на Бри, департамент Сен-е-Марн, Франция.
Бледо е на цвят с леко желеобразна консистенция под хрупкава бяла коричка, много пикантно на вкус с лек дъх на амоняк.Бялата му кора е изпъстрена с бежово-розови петна. Вътрешността е млечно до кехлибарено жълта. Ароматът му е силен, но не остър, с нюанс на печени ядки. Вкусът е комплексен, каймачен, с плодови нюанси.
ImageБялата коричка (която може да се яде, макар да няма някакъв вкус) се образува при зреенето на сиренето в продължение на не по-малко от четири седмици.
Имената Brie de Meaux (Кралско сирене, а след Революцията – Кралят на сирената) и Brie de Melun са защитени (запазена марка) в ЕС от 1980 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход – Бри, района на Париж, Франция, макар по целия свят да се прави такова сирене.
ImageПреди няколко столетия Бри е било един от налозите, които се изплащали на френските крале. Носи името си от местност източно от Париж. До втората половина на 19-ти век сиренето се произвежда изключително в селските ферми. Повишеното му търсене обаче довежда до начало на промишленото му производство в края на 19–ти век. Едва в началото на 20-ти век Бри започва да се произвежда, покрито с бялата благородна плесен, и във вида, познат днес.
Бри се прави както от пълномаслено, така и от обезмаслено мляко, подсирено с Imageмая за сирене при телесна температура на млякото.
Със специални сита се изваждат на няколко пъти пластове сиренина, която се оцежда, посолява и подквасва с бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candidum, Penicillium camemberti) – същите като при Камембера и с бактерията Brevibacterium linen. Зрее минимум 4 седмици при температура 10 градуса. Питите му, във форма на плоска торта, са с диаметър от 22 до 36 см.
Истинското френско Бри е нестабилизирано и има комплексен вкус и аромат Imageедва когато повърхността му стане леко кафява. Ако сиренето е все още чисто бяло, не е узряло.
За да му се насладите напълно, сервирайте го със стайна температура, намазано върху хрупкава франзела, в комбинация с плодове или конфитюр.
Комбинира се с шампанско и пенливи вина.


 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish