Търсене


Хайвер червен Печат Е-мейл

ImageХайвер от сьомгови риби („червен” хайвер) винаги се е считал за един от най-изискани деликатеси, заедно с хайвер от есетрови риби („черен” хайвер). Има три основни вида на червен хайвер: хайвер от кета, от горбуша и от нерка.
Хайвер от кета.
Най-големите зърна 4-5 мм. Цвят е светло-оранжев. Добър аромат, нежен, леко воднист вкус. Идеално подхожда за сандвичи и сосове.
Хайвер от горбуша
Среден размер зърна, около 3-3.5 мм. Цвят наситено-оранжев. Зърна по-твърди от кетови. Силно изразен аромат на хайвера и наситен вкус. Идеален с топли палачинки, често се ползва в японска и италианска кухня.
Хайвер от нерка
Най-малки зърна, около 3 мм. Цвят ярко червен. Зърна упруги. Има изключително изразен аромат на хайвера и леко горчив вкус. В Западна Европа и САЩ се счита за най-изискан и скъп. Идеална комбинация с водка.
За всеки хайвер е изключително важно по кое време от узряването е уловена рибата. Има идеално време от целия период на бременост (около 2 седмици), което дава хайвер от най-високото качество. Общия обем на хайвер от такова качество е много малък ( под 5 %) и цената  му е  доста по-висока. Този хайвер винаги се продава в търговска мрежа в стъклени кутийки (но не всички хайвери в стъклени кутии имат такова качество). Най-известния хайвер от висше качество е „Червено Злато” от Северо-Восточная Компания, гр.Москва. За получаване на хайвер „Червено злато” се ползва само около 30% от изваденото  количество, дори в идеално време.
Редовно хайвер се съхранява при температура от -2 до -4 С.
Много важна информация за купувачи и почитатели на хайвер от сьомга (и не само от сьомга):
Хайверът е скъпа стока. Никога не го купувайте от случайни продавачи, опакован в метални или пластмасови кутии и не съхраняван  в хладилник. Само от реномирани магазини и производители.
Ние не коментираме тука така наречения „черен” хайвер. Такава стока абсолютно отсътства в България и всичко което Ви предлагат като „черен” хайвер ( т.е. хайвер от есетрови риби) е 100% фалшив. Минимална цена на истински черен хайвер в началото на 2006 г. трябва да бъде не по малко от 3000-4000 лв/кг.

 
< Предишна
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish