Търсене


Грейпфрут Печат Е-мейл

ImageГрейпфрута расте на чепки, подобно на гроздето – от там идва и името му (грейп - грозде). Има два основни вида грейпфрут – със или без семки. Дели се на два вида и според цвета си: бял и розов ( цветът на месото му варира от бледо розов до рубинено червен ). Розовият и белият грейпфрут са еднакво сладки.Грейпфрута е вечнозелено цитрусово дърво и е едно от малкото плодни дървета , които не са открити в диворастящ вид. За първи път са описани на остров Барбадос през 1750 г, а след това на Ямайка през 1814 г. Предполага се, че са възникнали от естественото кръстосване на портокал и помело (известно още с името шеддок). Някои учени допускат, че грейпфрута е изкуствено Imageкръстосан от човека. За родина на култивирания грейпфрут се смята Индия и Централна Америка. В началото на 19 век е пренесе във Флорида. Понастоящем грейпфрутът се отглежда най-много в Сащ, Япония и Индия.
Начин на приготвяне на сок. За сок се ползват предимно сортове с бяла месеста част, но и розово-червените също са подходящи. Обелва се кората, плодовото месо се разделя на резенчета, които се пресоват или центрофугират и полученият сок се прецежда. От 100 грама грейпфрут се получават около 40-50 мл прозрачен сок. Има свежокисел вкус, утолява жаждата и е много предпочитан в горещини, както и като освежаващо питие. Горчивият привкус се Imageмаскира с прибавяне на захар (300-350 грама на 1 литър сок). Истинските ценители обаче харесват грейпфрута именно заради киселия му вкус и се отказват от подслаждане. За намаляване на горчивината на сока се препоръчва използването на добре узрели грейпфрути и максимално отделяне на плодовите частици.
Подходящи комбинации. Добре се съчетава с портокалов сок в съотношение 1:1.
Лечебни качества. Редовната употреба на коктейли с грейпфрутов сок понижава високото кръвно налягане, спомага за отстраняване на функционални разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. Пресният сок увеличава защитните сили на организма при инфекции, стимулира дейността на сърдечната мускулатура. Приет рано сутрин на празен стомах възбужда апетита и подобрява храносмилането. Препоръчва се да се пие 20 мин преди хранене. Говори се, че консумирането на грейпфрут преди лягане помага при безсъница.

 

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish