Търсене


Необходимите прибори в съвременната кухня Печат Е-мейл

Добрият инструмент е половината от майсторлъка. Затова и този, който обича да майстори чудеса в кухнята, не може да си позволи да няма тел за разбиване на яйца или сатър за пържоли. Да не говорим за кошничката за пържене и пръстените гювечета, които са не по-малко ценни помощници...
Алуминиево фолио
Идеално предпазва печеното месо или сладкишите от прегаряне, освен това с него може да се покрие съд с храна, който оставяме в хладилника.
Барбекю
Грил с директно нагряване, разположен над вместилище с дървени въглища. Има електрически и газови, но при всички основното е равномерното нагряване на плочата.
• Решетката на барбекюто се почиства веднага след употреба, защото когато изстине, се остъргва много трудно.
Вилица за печене
Вилица с дълга дръжка и два зъбеца, за хващане и обръщане на птицата, която трябва да се нареже.
Вок
Китайски тиган с обло дъно и капак. В него може да се пържи, запържва или да се вари на пара. Формата му позволява равномерно разпределяне на топлината.
Гевгир
Абсолютно необходим за миене на пресни и отцеждане на сварени зеленчуци. Правят се в различни големини и от различни материали (емайлирани, пластмасови, от неръждаема тел). Добре е да имате два ­ по-голям за зеленчуци и по-малък, с по-дребни дупки, за измиване на ориз и леща.
Гювечета
Тези дълбоки глинени съдове с капак са чудесни за задушаване на зеленчукови и месно-зеленчукови ястия на фурна (кръглите) и за риба (със специална продълговата форма).
Дебелостенна тенджерка
С малка вместимост, чугунена (по-старите модели) или емайлирана и задържа добре топлината. Изключително пригодна за задушаване на котлон или във фурна.
Домакински везни
Автоматичните или електронни домакински везни имат максимално отклонение 2­5 г от истинското тегло, но това няма да ви попречи да сготвите вкусно ястие.
Домакински робот
Многофункционална машина.
Дъска за рязане
Изберете дъска от буково дърво, евентуално с малък улей за отцеждане на сока от месото. Пластмасовите могат да се мият в миялна машина.
• Дъската се почиства с ренде, с лимон и с едра сол.
Електрически чайник
Той може да ви послужи във всеки момент ­ винаги може да се наложи да добавите гореща вода към някое ястие, да сварите чай или да сготвите нещо на водна баня.
Игла за пълнени птици
Тя е дебела и дълга, от неръждаема стомана, с достатъчно голямо ухо, за да се вдене дебел конец (от типа на обущарските) и напълнената птица да се зашие здраво.
Индивидуални съдове за омлет
От неръждаема стомана, служат за приготвяне и поднасяне на индивидуални порции омлет или яйца на очи.
Кошничка за пържене
Дори да имате електрически фритюрник, никак не е излишно да се снабдите с такава гъсто изплетена кошничка от неръждаема стомана, благодарение на която можете да вадите и същевременно да отцеждате от излишното олио продуктите, които сте изпържили или панирали.
Кухненски конец
Той е необходим за връзване на месни рула, за зашиване на пълнени птици и др.
• Може да използвате рибарско тире или дебел конец за плетене на дантела.
Кухненски ножици
С тях можете еднакво добре да режете конеца, с който увивате месни рула, да чистите риба, дори... да подрязвате цветя!
Мелничка за черен пипер
Без нея кухнята не може ­ винаги е по-добре черният пипер да бъде прясно смлян. Поставете и допълнителна мелничка на масата. Правят се от различни материали, важното е да мели добре и да не се препълва.
Миксер
Електрически миксер. Той разбива по-равномерно от ръчния, идеален е за биене на белтъци, защото позволява плавно увеличаване на скоростта.
Пасатор
С него може да се пасират продукти, без да се прехвърлят в друг съд.
Нож
Само един нож не е достатъчен в кухнята. Затова е добре да се снабдите с няколко различни вида:
• основният кухненски нож има късо, гъвкаво, режещо острие и служи за белене и рязане на зеленчуци;
• ножът за рязане на месо има острие с дължина 20 см и служи за рязане на големи парчета като овнешки бут и говежди ребра;
• ножът за обезкостяване е с острие, не по-дълго от 14 см, и служи по-добре за обработване на птици, отколкото ножът за рязане на месо;
• ножът за белене на зеленчуци позволява да се белят бързо и добре аспержи, картофи, краставици, моркови, ряпа, тиквички и други зеленчуци;
• ножът за шунка има много дълго и надупчено острие, затова реже добре сурова или варена шунка, както и сьомга;
• ножът за кашкавал е изработен от нагъната вълнообразно бяла тънка ламарина и служи за нарязване на кашкавала на фини резени.
• ножът за чистене на риба е със силно назъбено острие и позволява рибата лесно да се чисти от люспите и да се изкормва.
По възможност избирайте ножове със занитени дръжки.
Предпочитайте ножове от неръждаема хромова стомана ­ те не ръждясват.
В дома ви непременно трябва да има точило за ножове. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish