Търсене


Диня Печат Е-мейл

ImageДиня (Citrullus lanatus) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка.
Прясната диня може да бъде ядена по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.Може да се приготвя сладко или се захаросва. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене Imageкората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. В много краища на България са приготвяли мед от сгъстен динен сок, който после се е използвал за приготвяне на сладкиши. Прецеденият сок от зрели дини се вари на умерен огън, при постоянно отпенване и разбъркване докато се сгъсти като сладко. Интересно е, че в Египет и Израел, също както у нас консумират дините в съчетание с бяло сирене.
Начин на приготвяне на сок. Избира се добре узряла диня, която се нарязва на резени. Отстраняват се семките, плодовото месо се отделя от кората и се Imageнарязва на малки парчета, които се пресоват или центрофугират. Полученият сок е за бърза консумация. Поднася се охладен, като по желание може да се подслади с пчелен мед или захар. Тъй като има над 500 сорта дини, които се различават по аромата и захарното си съдържание, то и полученият сок е с различни качества.
Подходящи комбинации. Сокът от диня е доста сладък, но с леко блудкав вкус и слаб аромат, поради което е добре да се смесва със сокове от ябълки, лимони, портокали, ананаси и др.
Лечебни качества. Сокът от дини действа ободряващо при висока температура. При силно изтошение след прекарана тежко заболяване от древни времена се Imageизползва сгъстен сок от плода (“динен мед”), който се препоръчва и при високо кръвно налягане. Поради изразеното си диуретично действие сокът от диня се препоръчва като ефективно лечебно средство при възпаление на пикочните пътища. Използва се още срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура. Прилага се и при възпалителни процеси на черния дроб и жлъчния мехур, както и на пясък и камъни в него. При затлъстяване също се назначават “динени” разтоварващи дни. Съдържащите се витамини имат противосклеротично действие, поради което дините се препоръчват като добро профилактично действие срещу атеросклероза.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish