Търсене


Круши Печат Е-мейл

ImageПитомна круша (Pyrus domestica) е вид дърво от Розоцветни.Тя може да достигне на височина до 20 метра, но за да се получат повече плодове, стъблото се подрязва ниско. Ползват се дюлеви подложки и крушовите дървета върху тях се ограничават до 4 метра височина, при което стъблото им е само половин метър. Клоните на тези нискостъблени круши са разположени само в две посоки и така се кръстосват помежду си, че образуват красив плет. Такива дървета се наричат палмети.
Крушите се ядат в прясно състояние, но от тях се приготвят и вкусни компоти, мармалади и конфитюри. От сушените резанки се вари сладък компот.
ImageКрушите са много добър източник на растителни влакна (фибри), особено ако се консумират с кората.Хранителните влакна в една круша (около 4 грама) могат да помогнат да се достигне препоръчителната доза от 20–30 грама фибри, необходими ежедневно. Крушите съдържат комбинация от различни влакна. Някои служат за натрупване на маса, необходима за преодоляване на чревни заболявания; за други като пектина се смята, че намаляват кръвното налягане и контролират кръвната захар (особено важно за диабетиците).
Начин на приготвяне на сок. Повечето сортове круши и особено трапезните (Масловки, Попска, Пас Красан и др.) съдържат малко киселини. Вкусът на сока Imageим е мек, доста сладък, блудкав и леко тръпчив. Презрелите, омекнали и угнили круши не трябва да се ползват - техният сок трудно се извлича, лесно потъмнява и има неприятен вкус. Добре узрели и измити круши се нарязват на парчета и се пресоват или центрофугират. Полученият сок е за бърза консумация без подслаждане. Ако престои той потъмнява, затова трябва да се налее в стъклен съд, който се запушва с марля, напоена с лимонов сок или оцет.
Подходящи комбинации. Ако се смеси със сок от ябълки в подходящо съотношение се получава самоизбистряне на сока. Най-подходящо е смесване на круши с промишлени сортове ябълки в съотношение 1:2. Към сока от круши Imageможе да се прибави сок от дюли, касис и други кисели плодове.
Лечебни качества. Прясно приготвеният крушов сок е полезен при възпаление на гърлото, при анемия, за подобряване на сърдечната дейност. Прилага се също лечебно и профилактично за укрепване на капилярите и при диабет.Плодовете подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза .

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish