Търсене


Непоносимост към млякото Печат Е-мейл

Несъмнено съществуват случаи на непоносимост към млякото, които влизат в общата група на хранителната алергия, т. е. проявена свръхчувствителност на някои хора към определени белтъчни храни. Веществата, способно да причинят алергия, са известни като алергени.
Явленията на свръхчувствителност се дължат на недостатъчни храносмилателни възможности и на ненормално повишена пропускливост на епителните клетки на храносмилателния канал. Поради тези причини определени белтъчни вещества биват всмуквани, преди да са се напълно разградили и да са загубили антигенните си свойства. В редки случаи могат да се наблюдават болестни картини, някога описвани като „голяма хранителна анафилаксия" с припадъци, които напомнят тези при епилепсия, с повръщане, евентуално и със загубване на съзнание, или по-леки случаи на т. нар. „малка алергия", която се характеризира с уртикария, екземи, мигренозно главоболие, пристъпи от задух, чести хреми, конюнктивити и др.
Дългогодишни наблюдения показват, че млякото заема четвърто място по честота като причинител на алергични състояния след някои плодове (ягоди, малини), след яйцата и животинските вътрешности.
При кърмачетата, чиято естествена храна е майчината кърма, кравето мляко, особено ако е по-тлъсто и недостатъчно разредено и ако се дава прекомерно, може да бъде причина за смущения, познати като млечна диспепсия. Обикновено млечната диспепсия се проявява с характерни промени в изпражненията, които стават обезцветени, апетитът рязко намалява, коремчето се подува, често се появява сърбеж, екземни изменения по кожата, склонност към циреи, изоставане в растежа, а при особено тежки състояния могат да настъпят нервни смущения с лош изход. Възникването на диспепсия от краве мляко е твърде често при недоносени деца, както и при наследствена обремененост, при предшествуващи инфекциозни заболявания и интоксикации. При всички тези случаи трябва да се прибегне до съответни предпазни мерки: ако е невъзможно кърменето да се извършва с майчина кърма, съветваме да се използува обезмаслено мляко, разредено с отвара от зърнени храни и зеленчукови сокове.
Когато млечната диспепсия е вече проявена и напреднала, нейното лечение се ръководи съобразно с възрастта. В първите седмици на живот се назначава водна диета за един ден или даване само на отвара от зърнени храни или бульон от моркови; към тях се смесват в прогресивно нарастващи дози кисело мляко и по-късно обезмаслено прясно мляко, което се подслажда със смес от декстрин и малтоза. При по-напреднала възраст лечението се състои в значително намаление на дажбата от мляко, като винаги се дава предимство на обезмасленото и на ацидофилното мляко и се увеличава пропорцията на захарите, а по-късно иа брашнените кашица и зеленчуковите бульони. Добра полза могат да окажат калциевият казеинат, хидролизатите на казеина, както и прибавката поне на 2 мг витамин А дневно.
Обогатяването на диетата със захари изисква увеличение на витамините от групата В и преди всичко на витамините В1, В2 и РР.
Между главните причини за лошо смилане и усвояване на млякото ще посочим следните:
1. Липса иа лабфермент.
2. Недоимък на калциеви соли.
3. Образуване на обемисти и плътни съсиреци от казеин в стомаха.
4. Липса на фермента лактаза.
5. Нарушение във функцията на черния дроб и жлъчкоотделянето.
На всички е известно, че за да бъде разграден казеинът (казеиногенът) в стомаха, е необходимо да бъде подложен на действието на лабфермета, който го превръща в параказеин и от своя страна се съсирва, когато са налице разтворими калциеви соли. Коагулацията на млякото е важна подготвителна фаза към истинското смилане под въздействието на специални протеолитични (белтъчносмилащи) ензими на храносмилателния апарат. Това въздействие е толкова по-лесно, колкото съсиреците са с по-малък размер. Ето защо от огромно значение е онзи, който има затруднено смилане на млякото, да го гълта бавно, лъжика по лъжичка , а в някои случаи да го пие със сламка или тръбичка. Падайки в стомаха на малки порции, почти на капки, млякото образува по-леки и по-малки съсиреци, които са по-лесно смилаеми.
Известно е, че млякото, прието чисто или с прибавка на кафе, за някои хора е по-трудно смилаемо, отколкото когато е смесено с цикория, това се дължи на образуването на малки съсиреци с помощта на цикорията.
Обикновеното разреждане на млякото при варене често пъти благоприятно променя процесите на коагулация в стомаха, както и прибавката на минимални количества бяло брашно (в пропорция 0,75%), има подчертан ефект по отношение образуването на малки съсиреци.
Факт е, че много хора, които никога не са понасяли млякото в естествен вид, се приспособяват много по-лесно към млякото на прах или към киселото мляко.
Други съучастници в смилането на млякото са разтворимите калциеви соли. Те могaт да бъдат от гoляма полза, като се добавят към прясното мляко под форма на калциева вода. Калциева вода може да се получи от всяка аптека. Тя се поставя по 1 чаена лъжичка на чаша мляко. В други случаи може да се използува пиенето на подходяща минерална вода.
За да бъде усвоена от организма млечната захар - лактозата, тя трябва да бъде разградена от специален фермент - лактаза. Този ензим е винаги налице в червата на децата и млекопитаещите животни. При възрастните хора той може да липсва по различни причини (хронични ентероколити, след употреба на широко-спектърни антибиотици, след чревни операции и др.). Именно недоимъкът на лактаза е причина за изразеното слабително действие, което млякото упражнява при тези хора. При тях лактозата не се разгражда в храносмилателната система и не се абсорбира от чревната лигавица. В тези случаи неразградената млечна захар действува, както много други кристални вещества, напр. салинните очистителни средства (английска сол и др.). Ясно е, че трябва да се приучат тези хора да приемат млякото в малки и полека-лека увеличаващи се дози. Това правило е основно и не се отнася само до образуването на лактаза, но и до целия сложен проблем за апетита, смилането и усвояването на млякото.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish