Търсене


Октопод Печат Е-мейл

ImageОктопод ( Octopus sibertianus )
Тялото му е скъсено, а устата оградена от 8 пипала, снабдени с множество смукала от вътрешната страна. Пипалата са дълги до 4 м. Тялото достига до 100 кг. Октоподите обаче, които се срещат в далекоизточните морета, достигат до 1,5 м дължина и тегло до 1 кг. Аквалангистите твърдят, че октоподите са умни, не особено смели и съвсем не кръвожадни животни. В известни случаи обаче човекът трябва да се пази от тях, тъй като притежават „клюн", пълен с отровна „слюнка". Нараняването от този клюн може наистина да бъде опасно.
ImageВ много приморски страни октоподът се яде от хилядолетия насам. Октоподите ги пекат, мариноват, сушат или ги задушават с краве масло. В ръцете на опитен готвач месото на октоподите се превръща в съперник на омарите. Месото на изсушения октопод съдържа 76% белтъчини, 16 - 17% вода и 2 - 3% мазнини. В него има екстрактив-ни вещества, минерални соли, витамини и др. Химичният състав на пресния октопод в г% е: вода - 79,0% .белтъчини - 16,2%, мазнини - 1,9%, въглехидрати - 1,0% и от 100 г нето продукт се получават 86 калории. А минералните му вещества, изразени в мг%, са: калий - 180 мг%, натрий - 210 мг%, калций - 60 мг%, желязо - 0,8 мг% и фосфор - 280 мг%. Освен това в него се съдържа 16,7 мг% мед, витаминитеВ1, В2, пантотенова киселина и др., както и 46 мг% пикочна киселина и 22 мг% пуринови основи.
ImageВсички части на октопода могат да се консумират, с изключение на очите, областта около устата и вътрешностите. Може да се яде суров, пържен, във фритюрник, задушен, варен или маринован. Октоподът трябва да се измие и “начука” много добре, за да стане крехък при приготвяне. При стари или по-големи октоподи се препоръчва кулинарната обработка да е по-продължителна, докато при малките екземпляри времето за приготвяне трябва да е значително по-кратко. Добре е преди да се задуши октоподът да се маринова във вино, подправки и зехтин.
Пресните екземпляри ухаят на океанска вода, а очите им са светли (а не мътни). Задължително обърнете внимание на тези признаци, когато избирате октопод.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish