Търсене


Категории Литературни рецепти Греяна ракия с мед
Популярни - Рейтинг - Последни

ОбратноНапред_garyscookbook_PRINTПрати мейл
 

Греяна ракия с мед

 
Автор:
Рейтинг: / 48 гласове

"От коя ракия искаш да пинеш, хаджи? Садефлиена ли, гръцка ли, или българска? Обичаш ли ракия, която е киснала в дренки?...Кажи ми, от коя искаш? Ти си ми един от ония гости, които са мили на всеки стопанин. - Аз обичам ракия с медец - казва почти всякога хаджи Генчо и замислюва се. - А аз обичам греяна ракия само зиме - казва дядо Либен. - А аз я обичам всякога - казва хаджи Генчо. Дядо Либен повиква своята най-млада снаха и шепне и на ухото: - Иди, булка, и налейте едно шишенце от най-хубавата ракия. Налейте в едно джезвенце ракия, размесете я с медец, ала медецът да е, знаеш, повечко, па я сварете на огъня така, знаеш, мъничко я поогрейте... Кажи там на майка си да извади и една зелка, да я посипе с червен пиперец, ала, знаеш, да не е много пиперът... Я донесете и малко смокини, и сухо гроздице! Опечете там и малко ягнешки джигерец и нарежете малко луканчица, ала, знаеш, да я нарежете тъничко... Вижте там, има ли още нещо за мезенце - донесете щото има. Ние, знаеш, трябва да гостиме хаджи Генча като викан гостенин, защото чичо ти хаджи е за мене скъпоценен човек."
Л.Каравелов  "Българи от старо време"

 

 

Съставки:

2 супени лъжици мед, 200 мл плодова (може и гроздова) ракия, 5-6 карамфилчета, (по желание): портокалови корички, или кора от лимон, или сушена ябълка... оттук нататък започват фантазиите, но "все пак става дума за ракия, не за ошав", така че не прекалявайте

 

Приготвяне:

В джезве се карамелизира меда. Трябва да знаете, че меда карамелизира по-трудно, но пък той е по-дъхав дори и само като се разтопи, без да карамелизира. В последния момент се слагат подправките, след което се налива и ракията. Тънкостта е в това, течността да се махне от огъня в момента на завиране (както се казва, "да се обърне един път"). Пие се горещо, не можете да се изгорите, тъй като температурата на завиране е доста по-ниска. И една тънкост - докато се пие, не се вдишва, иначе опияняването идва много скоро.

 

Бележки:

Рейтинг на рецептата
1 (отврат)1
2
3
4
5
5 (вкусно)


Съвети
Продукти
Подправки
Любопитно
Полезно да знаете
Хранене и здраве
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish